Se DivX-filmer på TVen

Alle som har prøvd å koble PCen til TVen for å spille eller se DVD- eller DivX-filmer, vet at dette langt fra er noen optimal løsning. For det første har de færreste lyst å ha et støyende PC-kabinett i stua, og for det andre skal det en god porsjon planlegging til for å bli kvitt kabelspaghettien.

Å sitte foran PCen og se filmer er heller ingen elegant løsning. Video-on-demand over Internett vil heller neppe bli noe førstevalg for familien på lørdagskvelden, så lenge innholdet må nytes på PC-skjermen.

Trådløst er tingen

Firmaet FK Bredbåndsutstyr i Bergen ønsker å gjøre noe med nettopp dette, og har lansert en løsning som sender lyd og skjermbilder fra PCen trådløst til TVen i stua. Et trådløst tastatur sørger for at du kan styre PCen din fra TV-kroken, og dermed er du kvitt både støyende kabinetter og DVD-spillere, og kan innta horisontalen og kose deg med innhold gjennom den mest naturlige mediekanalen i overskuelig fremtid, fjernsynet.

De to transceiverne plasseres henholdsvis ved PCen og TVen.
De to transceiverne plasseres henholdsvis ved PCen og TVen. Vis mer
På baksiden av transceiveren i stua finnes alle nødvendige utganger for å koble til TV og stereoanlegg.
På baksiden av transceiveren i stua finnes alle nødvendige utganger for å koble til TV og stereoanlegg. Vis mer
Tastaturet som følger med pakken har innebygget musestyring øverst til venstre og høyre.
Tastaturet som følger med pakken har innebygget musestyring øverst til venstre og høyre. Vis mer

Selve pakken består av to små bokser, to transceivere (kombinerte sendere og mottakere) med inn- og utganger, i tillegg til det trådløse tastaturet. Den ene transceiveren kobles til PCen. Lyden hentes fra Audio Out-kontakten på lydkortet, og bildene hentes fra TV-utgangen på skjermkortet. For å bruke det trådløse tastaturet må du dessuten koble dennes mottaker til både transceiveren og en ledig USB-port på PCen.

Den andre boksen kobler du til TVen eller videospillerens SCART-kontakt. Lyd-delen kan du enkelt koble til en ledig inngang på stereoanlegget dersom du ønsker det. Dermed kan lyd og bilde fra PCen overføres ved hjelp av radiosignaler til TVen, og skal vi tro FK Bredbåndsutstyr er det normalt rundt 30 meters rekkevidde innendørs når tak og vegger er tatt med i betraktningen. Alle nødvendige kabler følger med, og prosessen er forklart på en grei måte på det medfølgende instruksjonsarket.

Akkurat det vi har ventet på?

Vi hadde selvsagt lyst til å prøve denne løsningen. På harddisken på PCen på hjemmekontoret hadde vi noen filmklipp i DivX-format, samt en rekke MP3-filer. Dessuten hadde vi liggende noen DVD-filmer som vi ennå ikke hadde sett, nettopp fordi PC-støy og en dårlig kontorstol setter kjepper i hjulet for den store filmopplevelsen. Nå så vi endelig en løsning på problemene våre.

Etter å ha fått oversikt over innholdet i pakken begynte vi å montere løsningen. Prosessen var ikke veldig komplisert, men det er en god idé å lese bruksanvisningen. Det blir tross alt noen kabler likevel, selv om selve overføringen er trådløs. Transceiverne må kobles til strømnettet, og kabler må strekkes til PCen og TVen. Det hele var likevel en grei affære, og var fullført i løpet av en halv time.

Noen små utfordringer

Du får tilgang til alle funksjoner på PCen, også surfing. Men teksten kan fort bli vanskelig å lese.
Du får tilgang til alle funksjoner på PCen, også surfing. Men teksten kan fort bli vanskelig å lese. Vis mer

Deretter startet vi avspilling av en MP3-fil på PCen, og skrudde på TVen og stereoen i stua. Vi ble ikke veldig overrasket da skjermen viste seg å være svart. Lyden kom derimot igjennom, så vi visste at vi hadde fått kontakt.

Det viste seg at vi måtte konfigurere skjermkortet på PCen til å sende signaler gjennom TV-utgangen. På vårt Geforce2 GTS-skjermkort var dette ganske enkelt. Problemet var bare at vårt skjermkort ikke kan sende signaler til både TVen og PC-skjermen samtidig. Og siden Windows bare ga oss 15 sekunder på å bekrefte innstillingen, betød det at vi var nødt til å løpe ned alle trappene til stua for så å bekrefte ved hjelp av det trådløse tastaturet. Det ble heldigvis ikke så mange turer før vi var fornøyd, men det kan lønne seg å være to når dette skal konfigureres.

Ikke egnet for tekstbehandling

Det trådløse tastaturet har innebygd musestøtte, og fungerte bra. Vi kunne høre en svak during i høyttalerne når vi flyttet musepekeren ved hjelp av den innebygde museløsningen, men dette var ikke spesielt sjenerende. Vi prøvde forskjellige programmer, deriblant skriving av epost, og ble bare delvis glad i denne løsningen. For det første må tastaturet ha rimelig klar bane til transceiveren, for at du ikke skal oppleve å miste bokstaver. For det andre reagerte ikke alltid museløsningen slik vi ønsket, men det kan hende dette går bedre når vi har brukt den en stund.

Som ventet ble ikke skriften særlig lesbar på vår 28” Finlux-TV. Hvis du ønsker å bruke denne løsningen til å surfe på nettet eller skrive epost fra godstolen, er det nødvendig med lav oppløsning (800x600 eller lavere), og stor skrift i Windows og i epostprogrammet ditt. Slike løsninger setter derimot store begrensninger for nytteverdien.

For øvrig var bildene svært gode, vi har tidligere koblet PCen direkte til TVen, uten at det har gitt bedre resultat. Lyden var også upåklagelig, og MP3-filene ble straks mye nyttigere.

DivX-klippene og DVD-filmene kunne også nytes i lange åndredrag, og tastaturet ble som en svær og interaktiv fjernkontroll. Plutselig så vi ikke behov for verken CD-spiller, frittstående DVD-spiller eller radiotuner lenger...

Konklusjon

Det burde ikke komme som noen stor overraskelse for noen at dette først og fremst er en god løsning for å se film og høre på musikk. Til disse formålene fungerer løsningen svært bra for de aller fleste situasjoner. For PC-bruk fra sofakroken er det derimot ikke spesielt brukervennlig.

Pakken selges gjennom NextGenTel Webshop , og prisen er 2.450 kroner, inkludert moms.