SDXC åpner for ekstrem kapasitet

SD-kort med 2 terabytes kapasitet kan snart være en realitet. Første forsmak er et 64 GB kort straks settes i produksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Når kapasiteten tas helt ut til 2 terabytes (2000 GB), betyr det at du kan få plass til 400 DVD-filmer i full kvalitet, 3000 DivX-filmer i bra kvalitet, eller 250 000 fire-minutters MP3-låter. »


Minnekort av typen SD har hele 80% markedsandel i fotoapparater, minnekortbaserte videokameraer og mobiler, og finnes i forskjellige størrelser og kapasiteter.

Foreløpig er det kort av typen SDHC (Secure Digital High Capasity) som rommer mest, inntil 32 GB. Der stopper det også, for standarden er ikke spesifisert til å romme mer enn nettopp 32 GB.

I vinter meldte imidlertid The SD Foundation, gruppen av produsenter som står bak SD-standarden, om et nytt kort kalt SDXC (eXtended Capacity), som vil støtte kapasiteter på inntil 2 terabytes - og med langt høyere bushastighet enn nåværende SD/SDHC-kort.

Et format for fremtiden

image: SDXC åpner for ekstrem kapasitet


Kortene skal være så raske at de blant annet skal kunne takle å lagre minst 6 bilder i svært høy oppløsning pr sekund fra raske speilreflekskameraer, samt ekstremt høyoppløselig video uavbrutt og helt uten hakking.

For de teknisk interesserte: lese/skrive-hastigheten på de første kortene ligger på 35 MB pr sek (skriv) og 60 MB pr sek (les), men begge skal i følge spesifikasjonene kunne økes til inntil 300 MB pr sekund på sikt. Det betyr i tilfelle høyere hastighet enn de fleste harddisker byr på i dag. Filsystemet som vil bli brukt er exFAT.

Kapasitet blir ikke lenger noe tema

Når kapasiteten tas helt ut til 2 terabytes (2000 GB), betyr det at du kan få plass til 400 DVD-filmer i full kvalitet, 3000 DivX-filmer i bra kvalitet, eller 250 000 fire-minutters MP3-låter.

Alt på et kort på størrelse med et frimerke.

For ordens skyld nevner vi at 2 terabytes er samme kapasitet som i den rommeligste harddiskene på markedet i dag.

Kommer snart

Nyheten om SDXC ble sluppet på årets CES-messe i Las Vegas, og nå følger Toshiba opp med nyheten om det første 64 GB SDXC-kortet. Prøveproduksjon starter i høst, og kortet vil være tilgjengelig på markedet til våren.

Skrivehastigheten for Toshibas nye kort skal altså ligge på opptil 35 megabytes per sekund, mens lesehastigheten er maksimal 60 megabytes per sekund.

Men hvis du nå håper at du kan bruke SDXC-kort i kameraet ditt må vi nok skuffe deg. Det finnes i dag ingen produkter på markedet som er kompatible. Det vil imidlertid forandre seg raskt.

Kilde: Alisa Hicks, SD Association, Digi.no

(Oppdatert 5. august 2009)

Les også:
Lanserer verdens største SSD
Alt klart for ny harddiskrekord
Verdens sikreste minneplugg