Scythe Kama Connect

Har du behov for å koble til gamle harddisker eller en ekstra DVD-brenner i blant er Scythe Kama Connect kjekk å ha

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av oss har gamle disker liggende, som inneholder data fra tidligere PCer. Som regel har vi overført alle dataene til den nye maskinen, men det hender det er behov for å lete etter data som ligger på en eller annen gammel disk.

For de av oss som pleier å hjelpe andre med PC-stell og vedlikehold er det også praktisk å ha en mulighet for kjapt og greit å kunne koble til en harddisk uten å måtte skru fra hverandre et eksternt kabinett eller åpne opp PCen.

Man kan tenke seg mange andre bruksområder, for kjapp og grei tilkobling av SATA eller EIDE disker - eller optiske enheter - er Scythe Kama Connect enkelheten selv.

Hva er det for noe?

Løsningen består av en liten plastboks med 4 kontakter. På hver langside er det tikobling til henholdsvis SATA og EIDE, på kortsiden er det en USB mini-kontakt og en strømkontakt for tilkobling av strømforsyningen som følger med.

image: Scythe Kama Connect


Bruker du en EIDE-disk kan du koble kontakten fra strømforsyningen rett i disken. Med en SATA-disk kobler du strømforsyningen i Connect-boksen, siden SATA-kontaktene også leverer strøm. (Noen SATA-disker har også "gammeldags" strømtilkobling som du også kan bruke i stedet.)

image: Scythe Kama Connect


Trenger du å koble på to disker, følger det med en splittkabel for strøm.

I bruk

Bruker du en EIDE-disk er det viktig at du først kobler Connect-boksen til disken. Så kan du koble til strøm og USB i vilkårlig rekkefølge. Du kan også koble fra disken ved å slå av strømmen eller ta ut USB-kabelen. Du slipper altså å slå PCen av og på for å koble til/fra harddisken, slik du må med standard EIDE-tilkobling.

Bruker du en SATA-disk kan du egentlig koble sammen enhetene i hvilken som helst rekkefølge, men for å være på den sikre siden er det best å koble først og slå på strømmen til slutt. Det er en bryter på strømledningen.

Når dette er gjort oppfører disken seg som om den skulle stå i et eksternt kabinett. Den dukker opp i utforskeren hvis den er formatert og inneholder data. Hvis ikke er det enten fordi den er defekt eller fordi den er ny og ikke formatert.

Pass på monteringen

Vi la merke til at disk-kontaktene på Connect-boksen er plassert litt høyere enn på diskene. Derfor blir diskene løftet litt opp på kontaktsiden hvis de ligger på et bord. Med EIDE-kobling er ikke dette noe problem, men med SATA som sitter langt dårligere kan du risikere at Connect-boksen blir presset på skrå oppover og kontakten brytes. Det er derfor lurt å plassere disken på et eller annet som er noen millimeter tykt, slik at Connect-boksen ikke kommer i spenn.

image: Scythe Kama Connect


Hvor rask er den?

USB er ikke så rask som SATA eller EIDE, og ikke egnet til permanent tilkobling for de som krever optimal ytelse. Men til den type bruk som Connect-boksen er laget for så er det absolutt tilfredsstillende.

Vi kjørte en test på en disk vi har testet tidligere, og resultatet er som ventet:

image: Scythe Kama Connect


Løsningen er laget for å være mest mulig praktisk, ikke raskest.

Pris etc.

Prisen er meget hyggelig, hele pakken med strømforsying, Connect-boks og splittkabel koster 295 kroner hos PSData.