SCSI eller EIDE CD-brenner?

En gammel sannhet kan være både gammel og sann, men ofte blir den bare gammel. Ny teknologi gjør at de store forskjellene mellom forskjellige grensesnitt blir stadig mindre. Vi har utfordret to identiske CD-brennere med hvert sitt grensesnitt til duell. Ble det noen vinner?

SCSI eller EIDE CD-brenner?

Tidligere har det vært store grunnleggende forskjeller på IDE og SCSI på PC. I senere tid har denne forskjellen blitt langt mindre, siden begge grensesnittene nå bruker Busmaster DMA for overføring av data fra disksystem til minnet. I enkelte sammenhenger er forskjellen faktisk blitt så liten at den ikke er interessant. Da snakker vi om uforstyrret dataoverføring mellom to enheter, i dette tilfellet harddisk og CD-brenner.

Men hva skjer når den samme harddisken skal gjøre masse andre oppgaver samtidig? Når du skal jobbe med flere andre programmer samtidig og brenne CD på høye hastigheter i bakgrunnen - er det mulig med en moderne PC uten SCSI? Klarer en Ultra ATA33 disk i en forholdsvis moderne PC å håndtere dette like bra?

Deltagerne

Vi har nylig testet de to siste CD-brennerne fra Sony: CRX-145S og CRX-145E. De er helt like bortsett fra grensesnittet, og kom også svært likt ut av våre målinger og tester.

Vi valgte den ene av disse til Best i test, og valget falt på EIDE-utgaven siden denne både er rimeligere, og ikke trenger ekstrautstyr, noe et SCSI-kort som regel er.

Testen

For å sette disse enhetene på en enda mer utfordrende prøve, tenkte vi ut følgende vanskelige oppgave:

Vi oppretter to kataloger med de samme 1.545 filene i hver. Filstørrelsen varierer fra 1.916 KB til 1 KB og datamengden i hver mappe er 185 MB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens brenningen pågår starter vi først Internet Explorer 5 og åpner fire vinduer, og både Outlook og Outlook Express settes til å sjekke epost hvert minutt på til sammen fire forskjellige epost-kontoer. Vi starter Office 2000 og åpner, skroller og lukker 5 forskjellige dokumenter både i Excel og Word. Vi starter Photoshop og åpner fire bilder som vi bruker forskjellige filtre på, komprimerer og lagrer resultatet.

Dette simulerer "vanlig bruk" for mange, både på jobb og i hjemmet.

Test-PCen har en Celeron 400 MHz i et Asus P2B-LS hovedkort med BX-brikkesett. Harddisken er en 13,6 GB Maxtor DiamondMax på 5400 RPM, ikke av siste modell, og heller ikke på noen måte optimalisert – snarere tvert i mot. Den har aldri vært defragmentert - i likhet med de fleste andre disker som fungerer greit i det daglige.

Les resultatet av testingen