Scrapblog - scrapbook og blogg i ett

Bildegallerier på nett er egentlig ganske kjedelig. Hvorfor ikke presentere dem som om de stod i et ordentlig fotoalbum?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har vært på PMA-messa to år på rad nå, og selv om fenomenet ikke har blitt veldig stort her til lands ennå, er scrapbooking definitivt populært i USA. Blant alle kameraprodusentene finner vi alltid også en rekke stands med scrapbook-remedier, det være seg ringpermer, klistremerker, pappfigurer og Gud vet hva.

Samtidig er vi selvsagt stadig innom diverse fotoalbum på nettet, og uansett om du bruker Flickr, Picasaweb, Photobucket eller har ditt eget PHP-galleri, er det som regel snakk om en rekke miniatyrbilder satt opp i x rader og y kolonner som kan klikkes på for å se stor variant.

Ganske kjedelig, eller hva?

Ta-da - velkommen, Scrapblog. Scrapblog er en helt gratis nettjeneste som er lett å bruke og lar deg lage en skikkelig scrapbook-presentasjon av bildene dine fra påskeferien, for hvorfor skal sånt bare være forbeholdt de som orker å sitte med saks og lim hjemme på kjøkkenet?

Scrapbook fungerer i alle nettlesere. Når du starter opp, kan du velge om du vil starte med blanke ark, eller bruke en av de ferdiglagde temaene der du bare kan bytte ut bildene med dine egne og flytte og ordne på elementene som du vil.

image: Scrapblog - scrapbook og blogg i ett


Her er hovedvinduet. Vi har valgt en bakgrunn og slengt på tre elementer. På venstre side kan du velge mellom snakkebobler, bilder (du kan bruke bilder fra f.eks. Flickr hvis du er registrert der) og en haug av såkalte "stickers", som kan være alt fra en maur til en binders, for å krydre siden. Du kan også legge inn levende video og velge blant et stort utvalg av rammer. For å bruke et element, drar du det bare over i hovedvinduet, så kan det roteres, beskjæres, endres med tanke på størrelse og så videre.

På høyre side har du kontroll over det valgte elementet. Avhengig av hva du har valgt, endres menyvalgene - du kan legge på skygge, kantlinje og andre ting, eller lage lenker på objektene slik at de kan peke til andre nettsider. Du kan også styre høyderekkefølgen.

Nederst har du oversikt over de ulike sidene i scrapbooken din. Du kan tilsynelatende bruke så mange sider du vil i en scrapbook, og du kan velge hva slags overgang som skal brukes fra en side til den neste, ved siden av et greit utvalg av lydspor hvis du vil ha lyd til.

>>> Les mer: Helgemoro!

Del med alle, ingen eller noen

Når du har laget alle sidene du ønsker å ha med, lagrer du ganske enkelt hele greia. Presentasjonen blir liggende på scrapblog sine hjemmesider, der du står fritt til å velge adresse selv (begynner alltid med http://www.scrapblog.com/). Du kan også velge om du vil dele kreasjonene dine med alle, eller om du vil passordbeskytte dem slik at du selv kan gi passord til de du ønsker å dele med. Andre brukere kan kommentere det du har gjort. Det er også mulig å bake dem inn i en hvilken som helst webside, slik du kan gjøre med YouTube-filmer.

Her ser du hvordan en side kan se ut etter fem minutters jobbing:

image: Scrapblog - scrapbook og blogg i ett


Scrapbook er helt gratis å bruke, og som du kanskje har gjettet finner du det på http://www.scrapblog.com

>>> Les mer: Helgemoro!