Satser på vannmerket MP3

NYHET: Nå kan du laste ned 800 lydbøker uten begrensninger, men pass på så de ikke havner i gale hender.

DRM og kopibeskyttelse av nedlastede lyd- og videofiler kan fortone seg som et mareritt for forbrukeren, noe flere og flere etter hvert har begynt å innse, også i plate- og filmselskapene.

Først i Norge

Et alternativ til denne formen for begrensninger er å bake inn et digitalt vannmerke i selve filen, som inneholder informasjon om eieren. Det finnes alt flere teknikker tilgjengelig, både Fraunhofer og norske Harper Security m.fl. har lansert løsninger på dette.

Satser på vannmerket MP3


I dag ble det kjent at Lydbokforlaget legger ut rundt 800 lydbøker til nedlasting over Internett. Formatet er MP3, og kan dermed spilles av i nær sagt alle musikkprogrammer på PC og Mac, i tillegg til alle typer MP3-spillere på markedet. MP3-formatet inneholder ikke noen form for restriksjoner som begrenser bruken, men Lydbokforlaget har vannmerket filene.

Kan spores

I følge informasjonssjef Tonje Kristiansen Bertini i Lydbokforlaget, inneholder MP3-filene en kode som identifiserer kunden som har kjøpt den aktuelle filen og følger filen over alt hvor den blir lagret.

- Finner vi filer som er brukt ulovlig, kan vi spore opp kunden og holde vedkommende ansvarlig for misbruket, sier forlagssjef Herborg Hongset i en pressemelding.

Vannmerket skal ikke medføre kvalitetstap i lyden, og lydbøkene er allerede tilgjengelig på www.lydbokforlaget.no. De vil senere også bli tilgjengelig i forhandlernes nettbutikker, i følge Kristiansen Bertini.

Artikkelen fortsetter under annonsen