Såre øyne og andre plager pga PC-skjerm?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hei,

Jeg arbeider som grafiker og sitter flere timer om dagen foran pc-skjermen, noe jeg har gjort i flere år. I det siste har jeg vært plaget med veldig tørre øyne og røde streker på øynene. Legen sier at det er mest trolig pga PC-skjermen, men han ante ikke hvilke skjermer som er anbefalt for å slippe slike plager.

Rommet PCen står i luftes daglig, så det er ikke tørr luft i rommet heller.

Hva slags skjerm vil du anbefale? LCD? TFT? CRT? Jeg har ikke all verden med penger å bruke på det heller, men håper dere vil gi meg noen viktige pointers som jeg trenger når jeg skal se etter en ny skjerm som er mye mer skånsom for øynene.

Den jeg har nå (en IBM E74) er fryktelig dårlig. Kanskje kan dere anbefale en spesifikk skjerm også? Jeg trenger ikke større enn 17", og bruker skjermen mest til arbeid (grafikk og video).

Mvh Kevin

Datadoktoren svarer

Hei,

Det er først og fremst viktig at skjermen din kjører med høy oppfriskningsrate i den oppløsningen som du ønsker å arbeide i. 85 Hz eller høyere er å anbefale for at øyet ikke skal oppfatte "blafring", men det stiller krav til både skjermkort og skjerm.

De fleste nyere 17"-skjermer har støtte for 85 Hz i 1024x768 punkters oppløsning, og det er et bra utvalg i gode skjermer med lavstrålegodkjenningsmerket TCO99 til godt under 3.000 kroner.

Mange vil hevde at LCD-skjermer er enda "mildere" mot øynene. Disse er langt
dyrere, spesielt hvis du ønsker en 17". De billigste 15" LCD-skjermene koster rundt 4.000 kroner, og har en aktiv bildeflate som ikke er så veldig mye mindre enn på en 17" CRT-skjerm.

Viser for øvrig til vår store test av LCD-skjermer.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar