Sanyo VPC-X300

Sanyo VPC-X300 har OK bildekvalitet og enkel betjening. Oppløsningen er på 1024 x 768, og viktige tekniske finesser som utskiftbar minnebrikke og valg mellom optisk søker/LCD-skjerm er på plass.

 Foto: Torvald Kvamme
Foto: Torvald Kvamme Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


I forhold til prisen på ca. 6 000 kommer Sanyo VPC-X300 godt ut i forhold til de andre kameraene vi har testet med denne oppløsningen. Både Canon, Olympus, Epson og Agfa har kompaktkameraer med tilsvarende oppløsning, men de er alle dyrere.

LES OGSÅ:

God kvalitet ute,
middels inne

Som flere andre kameraer i denne klassen har Sanyo VPC-X300 problemer med å eksponere innemotivet vårt riktig. Bildene blir undereksponerte, og det går ut over fargekvalitet og skarphet. Men siden kameraet har mulighet for manuell justering av eksponeringen er det mulig å få en noenlunde brukbar eksponering likevel. Med manuelle justeringer er kvaliteten på innebildene midt på treet. Dette tyder på at kameraets lysmåler ikke er god nok, og det er det viktig å være oppmerksom på hvis du hovedsakelig skal ta bilder inne.

Utebildene er mye bedre. Fargene er svært gode, og det er helt uproblematisk å få gode eksponeringer. Bildene vi tok ble litt mørke, men det er enkelt å rette i et bildeprogram og gir ikke grunnlag for trekk i karakteren. Skarpheten er ikke den beste vi har sett, men likevel god nok til de fleste formål. Dette vil kun bli et problem hvis bildene skal forstørres mye.

Totalt sett er bildekvaliteten godt over middels for utebilder, men ikke fullt så gode for innebilder. Dette skyldes delvis at vi bruker et spesielt krevende testoppsett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Digital zoom

Sanyo VPC-X300 er et typisk kompaktkamera, men ikke av de aller minste vi har testet. Betjeningen er enkel og logisk, og gjøres delvis fra en enkel skjermmeny på LCD-skjermen, og delvis med knapper direkte på kamerahuset.

Kameraet har en brennvidde 5 mm (tilsvarer 36 mm på et 35-mm-kamera) med lysfølsomhet f/2,8. Det er også en digital zoom på 3x som betinger at du bruker høyeste oppløsning og LCD-skjerm. Dette er ikke så bra som optisk zoom, men kan gjøre jobben i et nødstilfelle.

Et stort pluss med Sanyo VPC-X300 er at det både har optisk søker og LCD-skjerm søker. Dette gir god kontroll over utsnittet i alle situasjoner. LCD-skjermen har en bildekvalitet som har over middels i forhold til de andre kameraene vi har testet.

Bildene lagres på et SmartMedia minnekort, og kameraet leveres med et 4 MB kort som standard. Dette kortet har en lagringskapasitet på 16-60 bilder avhengig av valgt kvalitet. Kameraet bruker ca. 8 sekunder før det er klart til å ta neste bilde. Dette ligger på ca. det samme som de andre kameraene vi har testet med denne oppløsningen.

Kameraet bruker vanlige AA lommelyktbatterier, og det blir fort svært dyrt. Flere av konkurrentene (bl. a. Agfa og Canon) leverer oppladbare batterier med kameraene sine, og det synes vi Sanyo kunne gjøre også. Med batteriforbruket til dette kameraet bør du i alle fall kjøpe oppladbare batterier hvis du er en potensiell Sanyo kunde. Det lønner seg i lengden.

Programvare

Med dette kameraet får du med både overføringsprogram og bildebehandling. Twain-driveren kan også kjøres direkte (vanligvis må Twain-drivere kjøres fra et bildeprogram). Twain-driveren har alle nødvendige funksjoner for overføring, men vi er ikke begeistret for at det mangler støtte for lange filnavn. Det samme har vi også opplevd med flere av de andre kameraene vi har testet. I tillegg får du MGI-Photosuite for redigering og korrigering av bildene. Dette programmet har de nødvendige basisfunksjonene for bildebehandling, men er ikke på høyde med programmer som Adobe PhotoDeluxe.