Sandboxie gjør usikre programmer sikre

TIPS: Virus, spyware og annen dritt - med dette programmet blir det bare liggende igjen i sandkassa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er så lite som skal til om dagen - litt for slappe sikkerhetsinnstillinger og en nettleser som ikke er oppdatert er alt du trenger for å pådra deg virus, spyware og andre uønskede ting, som for eksempel endret startside, en haug av nye "favoritter" eller reklamevinduer som spretter opp i ny og ne.

Det er da programmer som Sandboxie kommer inn i bildet. Sandboxie fungerer som en virtuell sandkasse, og når du kjører programmer i denne sandkassa, kjører de isolert fra resten av systemet ditt. Det betyr at dersom du skulle dra på deg noen uhumskheter av nevnte sort, vil de ikke klare å feste seg - når du avslutter programmet, kan du ved et par klikk fjerne filer og prosesser som har blitt laget av programmene du har kjørt i sandkassa.

Dette betyr at du også kan laste ned programmer du har lyst til å teste og kjøre dem uten risiko for å bli smittet. Hver eneste gang programmet som er fanget vil skrive til en fil, dupliseres den inn i sandkassa - programmene får aldri skrivetilgang direkte på disken din.

Les også Finn sikkerhetshull på PC-en din

Enkelt i bruk

Bruk av programmet er av enkleste sort. Programmet starter sammen med Windows, og høyreklikker du på en programfil får du spørsmål om du vil kjøre det i sandkassa. På skrivebordet lages også en lenke til å kjøre din standard nettleser på denne måten.

image: Sandboxie gjør usikre programmer sikre


Faktisk er du i følge produsenten også beskyttet mot virus i epostvedlegg også, dersom du kjører epostklienten i sandkassemodus.

Her kjører vi Firefox i sandboxie-modus. Legg merke til [#] i tittellinjen. Det indikerer at vi kjører programmet trygt. Du kan også dra og slippe programmer og programikoner til Sandboxie Control-vinduet, og så vil programmene starte i sikker modus.
Her kjører vi Firefox i sandboxie-modus. Legg merke til [#] i tittellinjen. Det indikerer at vi kjører programmet trygt. Du kan også dra og slippe programmer og programikoner til Sandboxie Control-vinduet, og så vil programmene starte i sikker modus. Vis mer


Når du så avslutter programmet, kan du velge å se på alle filer som har blitt opprettet av programmene du har kjørt, velge om du vil slette alt eller bare enkelte ting etc. På denne måten vil alt av spionprogramvare, trojanske hester, tasteloggere og den slags effektivt bli fjernet - veldig greit dersom poden skal slippes løs på nettet og du er usikker på hvorvidt det vil bli lastet ned morsomme ikoner og annet som ofte er forbundet med slike ting.

Programmet er gratis og fungerer på alle aktuelle Windows-versjoner. Du kan lese mer om det og laste det ned herfra.

Det finnes også en utgave du kan betale for ($20) som lar deg sette opp programmer du automatisk vil kjøre i sandkassa, pluss et par andre småting.

Flere sikkerhetsprogrammer finner du her.