Dette er en stasjonær PC, og nå fjerner Samsung seg fra Apple-lignende design. Foto: Produsenten
Dette er en stasjonær PC, og nå fjerner Samsung seg fra Apple-lignende design. Foto: ProdusentenVis mer

Samsung/Google klar med ny Chromebox

Fjerner seg fra Apple-designen.

Chromebox er navnet på en stasjonær mini-PC fra Samsung/Google. Mange vil sikkert huske første generasjon Chromebox, som ble lansert i fjor. Den var til forveksling lik Apples Mac Mini.

Les saken: Chromebox er Googles svar på Mac mini

Billigere materialer?

Årets utgave er imidlertid temmelig annerledes. Den er like liten, men har fått avrundede kanter, og USB-porter og lydinngang i fronten er nå skjult bak en luke. Materialet er nå plast, og førsteinntrykket vårt er at den virker noe billigere enn førstegenerasjonen.

På innsiden er den imidlertid lik. Det betyr en 1,9 GHz Celeron B940 prosessor, 4 GB RAM og 16 GB SSD.

Bra utstyrt

PC-en har to USB 2.0-porter i fronten og fire bak. I tillegg har den en DVI-utgang og to DisplayPort-utganger, for tilkobling til inntil to skjermer.

Samsung/Google klar med ny Chromebox


Ifølge Google støttes 30-tommere, og vi antar da at det betyr oppløsninger på inntil 2594 x 1440 piksler på hver av dem. DisplayPort er i hvert fall ingen begrensning her. I tillegg er det også en nettverkskontakt på baksiden (gigabit), men boksen støtter naturligvis også trådløst nett (a/b/g/n), i tillegg til Bluetooth og mulighet for mobilt 3G-nett.

I likhet med Mac Mini har også Chromebox innebygd strømforsyning, slik at du slipper klumpen på ledningen som mange konkurrenter benytter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Operativsystemet er imidlertid verken MacOS eller Windows, men Googles eget ChromeOS.

Samme pris

Prisen skal fortsatt være 329 dollar, eller i underkant av 2000 norske kroner, mens billigste Mac Mini koster rundt 3300 kroner i USA. Den har imidlertid vesentlig kraftigere prosessor og større lagringskapasitet.

Chromebox er foreløpig ikke i salg i Norge. Det er heller ikke Chromebook, som er den bærbare varianten. Her har Google samarbeidet med både Acer og Samsung om modeller.

Bevisst veivalg?

Samsung har i lengre tid ligget i konflikt med Apple, og stridens kjerne har ofte vært påstander om kopiering av hverandres teknologier og design. Den nye designen kan tolkes som et ønske om å fjerne seg fra faren for fremtidige søksmål fra erkerivalen fra California.

Samleside: Google og Samsung