Samsung WB1000

Kan Samsung utfordre Sony på HD-video? Vi har testet WB1000 mot testvinneren.

Samsung WB1000 blir siste kamera som deltar i vår test av HD-video på lommekameraer i denne omgang. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Samsung WB1000 blir siste kamera som deltar i vår test av HD-video på lommekameraer i denne omgang. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Digitale fotografiapparater er ikke lenger kun brukbare til fotografering. Stadig dukker det opp nye, lommevennlige modeller, som er i stand til å filme i HD-oppløsning (1280 x 720 piksler), noe som i teorien skulle bety sylskarpe videoopptak som skapt for store flate TV-er.

I november kjørte vi en test av fem slike kameraer, i samarbeid med TV2 Hjelper Deg. Du finner testen her.

Etterpåmeldt utfordrer

En av modellene vi dessverre ikke rakk å teste i første sammenligningsrunde, var WB1000 fra Samsung. Denne kameraprodusenten satser nå på fullt også i dette markedet, og denne modellen har ytelser som, i hvert fall på papiret, burde kunne utfordre de beste i klassen.

image: Samsung WB1000


Her er en kjapp sammenligning av spesifikasjonene mellom WB1000 og de to kameraene som kom best ut i vår test. Sony-modellen ble testens vinner, mens Canon kom på andreplass:

Flere tekniske data om WB1000 finner du her
Flere tekniske data om WB1000 finner du //www.samsungcamera.com/product/pro_view.asp?prol_uid=4602&cat_uid=176>her Vis mer


Som du ser har alle de tre modellene samme brennvidde, og 24 mm er svært god vidvinkel sammenlignet med det aller meste i klassen. Det betyr at du kan fotografere tett på motivene, og likevel få med deg mye i bredden. Mindre rygging, rett og slett.

I tillegg ser vi at både Samsung og Sony er i stand til å zoome optisk under videoopptak, mens Canon gjør det digitalt. Dessuten er det kun Samsung og Sony som tar opp lyden i stereo.

Noe som ikke kommer fram i tabellen er at skjermkvaliteten på Samsung-kameraet er den beste av de tre. Den har svært god oppløsning og skarphet, og er i tillegg synlig fra nesten død vinkel takket være AMOLED-teknologien:

Innsynsvinkelen er svært god, også ovenfra, som ofte er problematisk. Legg for øvrig merke til de festlige indikatorene for batterinivå og plass på minnekortet.
Innsynsvinkelen er svært god, også ovenfra, som ofte er problematisk. Legg for øvrig merke til de festlige indikatorene for batterinivå og plass på minnekortet. Vis mer
Her sammenligner vi skjermkvaliteten mot testvinneren. Samsungs skjerm er større, har høyere oppløsning, og er hakket bedre enn Sonys.
Her sammenligner vi skjermkvaliteten mot testvinneren. Samsungs skjerm er større, har høyere oppløsning, og er hakket bedre enn Sonys. Vis mer
Samsung er det største og desidert tyngste av de tre kameraene, men det behøver ikke nødvendigvis være negativt. Kameraet virker svært solid bygget, og er uansett lommevennlig nok, med ingen utstikkende detaljer.

image: Samsung WB1000


Betjeningsmessig er kameraet helt gjennomsnittlig, men mangler norske menyer. Det er flere knapper og hjul enn på "malen" i klassen, og det kan gi et litt avansert førsteinntrykk.

Gode videofunksjoner

Videofunksjonen er relativt godt utbygd, du kan velge forskjellige oppløsninger og to kvalitetsinnstillinger i HD. I beste kvalitet kan du filme i maks 20 minutter, og ett minutts opptak beslaglegger ca 70 MB. Kameraet har internminne på 76 MB, og bruker for øvrig SD(HC)-kort.

Du kan zoome 5x under filming uten kvalitetstap, noe Samsung er alene om i denne testen, sammen med Sony. Dessverre forsvinner lyden fullstendig under zooming med Samsung, og derfor bør den begrenses.

Lydkvaliteten er imidlertid svært god, og hakket bedre enn Sony, med bedre bass og fylde. Kun Casio og Canon kan måle seg med Samsung her.

Kvalitetsmessig er Samsung mer midt på treet. Kontrastene er litt harde, så detaljer i mørke partier forsvinner litt. Det er også helt tydelig at Samsung benytter seg av relativt aggressive støydempingsløsninger, noe som gir et litt grøtete preg på detaljnivået.

Støynivået er generelt ikke noe problem, men dersom lysforholdene er svake, merkes det gjerne på at detaljer fremstår noe utvasket.

Dette gjelder forsåvidt både video og fotografier, men vi understreker at denne testen først og fremst tar for seg video- og lydkvaliteten.

Fra et 12-megapiksels bilde tatt med kameraet. Utsnittet er gjengitt i full størrelse.
Fra et 12-megapiksels bilde tatt med kameraet. Utsnittet er gjengitt i full størrelse. Vis mer

(Artikkelen fortsetter etter bildene)

Her er to stillbilder fra HD-video. Sony til venstre, Samsung til høyre.
Her er to stillbilder fra HD-video. Sony til venstre, Samsung til høyre. Vis mer
Last ned stillbildene (zip 447 kB)
Videoeksempel 1 (MP4 64 738 kB)
Videoeksempel 2 (MP4 88 089 kB)
Oppsummering

Samsung WB1000 scorer helt gjennomsnittlig på videokvalitet, og ligger litt bak de aller beste. Lydkvaliteten er imidlertid i toppklasse, skjermen er eksemplarisk, og betjeningen får absolutt godkjent. Slikt blir det en fin firer på terningen av.

Du finner testen av de andre kameraene her.

Testresultat

Samsung WB1000

Terningkast 4

Fantastisk skjerm, solid bygget, svært god vidvinkel, god lyd på opptakene

Litt grøtete detaljer, lyden forsvinner under zooming, ikke norske menyer.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!