Samsung VPD 73

Her har vi et enkelt og greit kamera som fokuserer på brukervennlighet. Det er bare synd at prisen er såpass høy.

Samsung VPD 73
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Dette var det første Samsung-kameraet vi har testet, derfor var vi svært interesserte i å se hvordan det klarer seg i forhold til mer kjente DV-merker som Sony eller JVC.

LES OGSÅ:

Praktisk bruk

Ved første øyekast virker Samsungs kamera uvanlig klumpete og større enn de fleste andre. Det viser seg imidlertid fort at ”klumpen” gjør det faktisk mer komfortabelt å holde i kameraet, og at det heller ikke veier så mye som man kunne forvente (699 gram, batteri og kassett inkludert).

Oppsettet til kameraet er temmelig standard, med de viktigste funksjonene som zoom, stillbilde og opptaksbetjening. På venstre side, rundt LCD-skjermen, finner vi kontroller som styrer menyfunksjonene, og litt over skjermen knapper til avspilling av opptak.

Lenger foran befinner to interessante knapper seg – Easy Q(uality) og Custom Q. Disse lar deg enkelt og greit velge mellom automodus, som sørger for grei filming under de fleste forhold, og Custom-modus, som rett og slett lar deg stille inn og justere på det aller meste. Dette synes vi er en praktisk funksjon for uerfarne fotografer som ikke ønsker å knote med mer avanserte innstillinger, men heller la kameraet gjøre jobben.

Når det gjelder funksjonalitet ved bruken, kommer Samsung-kameraet nokså middels ut. Vi savner DV-inngang, en solid nattbildefunksjon (det går an å redusere lukkerhastigheten slik at mørke bilder blir klarere, men det er ingen optimal løsning), og kameraet har heller ikke støtte for minnekort. Et pluss er det innebygde lyset, som i alle fall forsterker bildet til en viss grad i mørke omgivelser.

Vi skjønner ikke helt hvorfor flere produsenter ikke velger å bruke 0-Lux-funksjonaliteten med infrarød nattfilming. Selv om bildet blir svart-hvitt, er det i alle fall klart og tydelig selv i de mørkeste omgivelser.

Kameraet har bra med zoom-muligheter – 22x optisk og 500x digitalt, og har de fleste utganger som trengs, men altså ingen muligheter for DV-inn (for tilbakeføring av redigert materiale), noe som begynner å bli standard utrustning.

På den positive siden viste Samsung-kameraet overraskende den beste bildekvaliteten av alle kameraene vi har testet. Med standardinnstillinger er fargegjengivelsen meget god, spesielt utendørs, også under vanskelige lysforhold.

Konklusjon

Vi synes at Samsungs kamera er behagelig å bruke, og ikke minst har bra bildekvalitet. Hadde det bare ikke vært for den relativt høye prisen (9.490 kroner), og mangelen på viktige funksjoner andre, billigere kameraer har, ville vår anbefaling vært mye varmere.

Slik det er nå, stiller dette kameraet ganske midt på treet. Et eventuelt alternativ er Samsung VPD 75i, et likt kamera, men med DV-inn og innebygd 4 MB minne til stillbilder. Dette kameraet koster 9.990 kroner.