<B>TAPTE I RETTEN:</B> I en rettssak som har vart i fire uker, brukte juryen på ni medlemmer drøye to dager på å finne Samsung skyldig i å ha etterliknet flere av Apples patenter. Foto: All Over Press
TAPTE I RETTEN: I en rettssak som har vart i fire uker, brukte juryen på ni medlemmer drøye to dager på å finne Samsung skyldig i å ha etterliknet flere av Apples patenter. Foto: All Over PressVis mer

Samsung tapte for Apple

Dømt til å betale rundt seks milliarder kroner i erstatning for brudd på patentrettigheter.

Krangelen mellom Apple og Samsung føles som den har vært en liten evighet, men kom inn i det amerikanske rettsapparatet først i april i fjor. Rettssaken mellom de to elektronikkgigantene kom endelig til veis ende i natt norsk tid, da en amerikansk jury fant sistnevnte skyldig i å ha kopiert vesentlige funksjoner fra både iPad og iPhone.

Juryen, som besto av sju menn og to kvinner, alle fra California, brukte ifølge Guardian bare to og en halv dag på å komme til enighet. Erstatningen Samsung må betale Apple ligger i overkant av en milliard dollar, eller rundt seks milliarder norske kroner.

Ingen medhold for Samsung

Samsung fikk ikke medhold i noen av sine krav overfor Apple, mens Apple blant annet fikk medhold i at Samsung har brutt amerikansk konkurranserett ved å forsøke å gjøre patenter for trådløsteknologi utilgjengelig for konkurrenter. I tillegg har de fått medhold i at Samsung i flere mobiltelefoner og nettbrett har brukt teknologi der Apple allerede har tatt patent på flere av funksjonene og designdetaljene.

The Verge har en fascinerende oversikt over hvordan juryen har kommet fram til summen på 1.049.343.540 dollar. Juryen har rett og slett funnet én sum per smartmobil eller nettbrett som er funnet å ha brutt Apples patenter, og deretter lagt disse enkeltsummene sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dagens dom bør ikke betraktes som en seier for Apple, men som et tap for den amerikanske forbruker. Den vil lede til færre valgmuligheter, mindre innovasjon, og kanskje også høyere priser, skriver Samsung i en pressemelding fredag.

Ikke slutt med dette?

Deler av pressemeldingen kan tyde på at rettstvisten mellom de to selskapene ikke er over med det første.

– Forbrukere har krav på valgmuligheter, og de vet hva de får når de kjøper Samsung-produkter. Siste ord er ikke sagt i denne saken, eller i de mange andre rettssakene (mellom de to selskapene journ.anm.) som foregår i domsstoler og rettslokaler rundt om i verden, hvorav noen allerede har tilbakevist Apples krav.

Apple er naturlig nok betydelig mer fornøyd, og skriver i en pressemelding:

SANNSYNLIGVIS FORNØYD: Apple-sjef Tim Cook. Foto: All Over Press
SANNSYNLIGVIS FORNØYD: Apple-sjef Tim Cook. Foto: All Over Press Vis mer


– Det store bevisfjellet som ble presentert i løpet av rettssaken viser at Samsungs patentkopiering gikk lenger og dypere enn selv vi var klar over. Rettssaken mellom Apple og Samsung handlet om langt mer en patenter eller penger. De handlet om verdier. Her hos Apple verdsetter vi originalitet og innovasjon og bruker store deler av våre liv på å lage de beste produktene i verden. Vi lager disse produktene for å glede våre kunder, ikke for at konkurrenter skamløst skal kopiere dem. Vi applauderer retten for å ha funnet Samsungs oppførsel overlagt og for å sende en høy og tydelig beskjed om at tyver ikke er riktig.

Ikke første konflikten

Dette er på langt nær første gang Apple krangler med en Android-basert mobilprodusent, og feiden mellom Apple og Googles mobile operativsystem, Android, går enda lenger tilbake i tid. Den tidligere Apple-sjefen og nå avdøde Steve Jobs fortalte blant annet i Walter Isaacsons biografi "Steve Jobs" at han skulle "slåss til siste pust hvis nødvendig", og at han skulle "bruke alle av Apples 40 milliarder dollar som står i banken, for å få oppreisning (av Google)".

Jobs mente Google hadde kopiert vesentlig funksjonalitet fra Apples mobile operativsystem, iOS, men så langt har Apple og Google ikke møtt hverandre i retten.

Dommen i saken mellom Apple og Samsung er ifølge Guardian forventet å få stor betydning for de andre rettsprosessene der Apple er involvert, blant annet overfor HTC og Motorola.