Samsung legger ned 3D-TV

Samsung har nettopp vist fram hele sin TV-kolleksjon for 2016. Ingen av årets modeller støtter 3D.

<B>TROR IKKE PÅ SNARLIG 3D-RETUR</B>: - 3D ble introdusert altfor tidlig. Nå er det helt andre ting som står i fokus hos oss, sier Samsung-sjef Michael Zoeller, til Dinside. Her foran en av selskapets nye 78-tommere, modellen KS9000.  Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
TROR IKKE PÅ SNARLIG 3D-RETUR: - 3D ble introdusert altfor tidlig. Nå er det helt andre ting som står i fokus hos oss, sier Samsung-sjef Michael Zoeller, til Dinside. Her foran en av selskapets nye 78-tommere, modellen KS9000. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MONACO: Det er ikke lenge siden 3D-støtte ble framhevet som et stort kjøpsargument når du stod i TV-butikken med åpen lommebok. I ettertid har det derimot vist seg at interessen for konsum av 3D-materiale har vært marginal.

Dette tar nå Samsung konsekvensene av, og verdens største TV-produsent har fjernet støtte for visning av 3D fra samtlige av årets nye TV-modeller. Samsung er dermed den første av de store TV-produsentene som fjerner støtten helt, men også flere av konkurrentene har varslet at de vil ha færre TV-er med 3D-støtte blant sine 2016-modeller.

- Ikke praktisk nok

- 3D på TV ble introdusert altfor tidlig. Alle er enige om at 3D med briller kan gi noen fantastiske effekter, men formatet er rett og slett ikke praktisk nok i bruk, og det er årsaken til at teknologien har feilet, sier Michael Zoeller til Dinside. Han er en toppsjefene for Samsungs TV-divisjon i Europa.

- Betyr det at du ser for deg at 3D kan returnere i et annet format senere?

- Det kan hende, men da vil det definitivt være uten briller. Jeg tror ikke det skjer om et år eller to, men kanskje en gang i fremtiden. Akkurat nå dreier det meste seg om å skape naturlig dybdeeffekt gjennom kurvet design på skjermene, 4K-innhold og HDR, sier han.

LES OGSÅ: Slik blir fremtidens TV

LG enige

MÅ TENKE NYTT: Haengjoon Kang i LG Display tror 3D kan ha en fremtid, men i en annen form.
MÅ TENKE NYTT: Haengjoon Kang i LG Display tror 3D kan ha en fremtid, men i en annen form. Vis mer


Disse uttalelsene stemmer godt med det hovedkonkurrenten LG fortalte oss da vi var på besøk på panelfabrikkene i Korea i høst.

- Årsaken til 3D-svikten er enkel: Folk er ikke interessert i å bruke briller når de skal se på TV, uansett hva det er snakk om, sa forsker Haengjoon Kang i LG Display til Dinside.

- Vi er nødt til å tenke helt nytt når det gjelder 3D. Det må handle om å skape en dybde i bildet og gi en følelse som ligger mye nærmere virkeligheten enn tradisjonell TV, sa han, og siktet til at dette kan løses ved hjelp av selskapets OLED-teknologi.

LES HELE SAKEN: LG: - Det går mot slutten for 3D

VIL IKKE HA DET: Det er 3D-briller som disse, som gjør løsningen upraktisk, mener Samsung-sjef Michael Zoeller. Foto: PER ERVLAND
VIL IKKE HA DET: Det er 3D-briller som disse, som gjør løsningen upraktisk, mener Samsung-sjef Michael Zoeller. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Fokuserer på lysstyrke

Under årets Samsung Forum i Monaco i forrige uke, viste Samsung fram årets TV-kolleksjon. Selv på de aller dyreste modellene er altså 3D fjernet fra spesifikasjonslisten.

- Vi fokuserte på å øke lysstyrken til 1000 nits på våre SUHD-modeller, samt å forbedre den generelle farge- og bildekvaliteten. I tillegg har vi klart å gjøre TV-ene enda tynnere. Alt har blitt mulig takket være den nye Quantum Dot Display-teknologien, sier Zoeller.

- Og så introduserer vi en ny fjernkontroll og en langt bedre smart-TV-opplevelse.

LES OGSÅ: Samsung hevder å ha løst fjernkontrollproblemet

Hva med deg?

Vil du savne 3D på TV? (Avsluttet)
Nei, dette er som forventet(43%) 2650
3D? Gjesp ...(38%) 2376
Ja, dette var triste nyheter(19%) 1199
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Quantum Dot Display er enkelt forklart en pikselteknologi som åpner for bedre kontrast og fargegjengivelse på LCD-skjermer. Stadig flere produsenter tar i bruk teknologien, som Zoeller mener har mange fordeler kontra andre panelløsninger, inkludert OLED.

- Sortnivået har en relevans for bildekvaliteten, men lysstyrken er langt viktigere - fordi folk ikke ser på TV i et laboratorium, men i opplyste stuer. Her er Quantum Dot Display overlegen, sier han. Vi i Samsung mener at dette totalt sett er den klart beste teknologien for forbrukeren, sammenlignet med alt annet på markedet.

De nye TV-ene fra Samsung, LG og de andre store produsentene er ventet på markedet i løpet av våren.

Dinside har en duell mellom Samsungs SUHD og LGs OLED på testplanen så snart toppmodellene er på markedet.

Les også:
Dinside tester TV-er
LG viser frem TV med 16 ganger høyere oppløsning enn full HD

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av Samsung. Les mer her.