Samsung LE-40M71B

Kan et lite problembarn på 40 tommer ha en fargerik fremtid?

Dersom du har fulgt med på TV-fronten en stund vil du kanskje huske Samsungs bejublede LE-40M61B som blant annet vår søsterpublikasjon Dingz.no testet i vinter. Det ble beklageligvis ikke kjørt noen større test på dennes kvalitet når det gjaldt PC-tilkobling, men det kan bekreftes av undertegnede at det er noe den klarer utmerket.

Samsung LE-40M71BSamsung LE-40M71B: enkelt og stilig design.

Så når LE-40M71B kom i hus og vi kunne observere Dingz.no sitt testpanel stadig smilende og nikkende på vei fra testlaben skjønte vi at ikke akkurat TV/DVD-bildet kunne være så verst på denne heller. Hele den eminente testen kan du få med deg her.

Det var derfor med store forventninger vi håpet på selv å kunne få en glad formiddag med M61 sin etterfølger. Filmtitting med popcorn pluss en og annen liter cola skulle være hovedingrediensene, men som det ofte går med store slagplaner holdt det ikke lenger enn til første trefning.

VGA-trøbbel

Samsungen har et panel med 1366 x 768 piksler, og har både 2 x HDMI og VGA (D-Sub 15)-kontakt. Som på sin forgjenger M61 er det ultimate å koble opp M71 via VGA på datamaskinen i 1360 x 768, noe som støttes av de fleste morderne grafikkort. Da sikrer du deg 1:1 pikselmapping (at en piksel i den reelle grafikkoppløsningen tilsvarer en piksel på skjermen), noe som igjen gjør at TVen viser grafikk og tekst med ypperste kvalitet.

Men allerede etter å ha fått opp et bilde av skrivebordet via VGA fikk vi problemer. Riktignok hadde vi 1:1 pikselmapping, men vi fikk også "flimring" på den høyre (og kun høyre) kanten av ikonene. Også den blå skrivebordsbakgrunnen så ut som den hadde litt problemer, den var ikke like klar og rolig som som vi husket fra "gamle" M61. I det hele tatt så det ikke riktig ut.

Litt overrasket av dette satt vi i gang et HD-klipp og ble umiddelbart skuffet. Hakking ved panorering og "riving" midt på bildet! Mildt sagt skuffet konkluderte vi at problemet lå et sted i testutstyret. Så vi byttet grafikkort, byttet PC, byttet VGA-kabel, installerte nye drivere og ringte Elvis. Ingen av disse tingene så ut til å hjelpe.

Samsung LE-40M71BHer skulle vi egentlig si noe om fargene, men vi tar det heller senere i artikkelen. I mellomtiden er det bare å nyte fjellene i bakgrunnen.

Responstiden på panelet er oppgitt til 8 ms, noe som i teorien skal bety svært lite etterslep. I praksis var det dette våre testanimasjoner bekreftet også. Ingenting her som skulle gi problemer ved film eller spill.

Etter å ha fått like bedrøvelige resultater med Half-Life 2 begynte vi å lure på om selve TVen kunne være syndebukken. Et kjapt søk på Internett sendte oss i riktig retning, en liten flokk svenske forumbrukere satt på samme symptomer og rev seg i den stadig tynnere hårmanken. Så vi klagde til Dingz, de klagde til Samsung og svaret kom etter noen timer: det var en synkroniseringsfeil mellom VGA og PC på tidlige eksemplarer av M71.

De gode nyhetene er at dersom du allerede har kjøpt en slik TV lar dette seg fikse med en oppgradering, det var bare å ta kontakt med Samsung Norge. Og dersom du har planer om et slikt kjøp: husk å sjekke at det ikke er av de "tidligere modellene" før du løper hjem med den på skulderen.

Sapphires Radeon X1600PRO HDMI er et av få kort med dette per i dag.
Sapphires Radeon X1600PRO HDMI er et av få kort med dette per i dag. Vis mer


HDMI og sånt

Mens vi ventet på svar fra Samung på dette lille mysteriet brukte vi tiden til å sjekke hvordan M71 tok i mot PC-signaler på HDMI-inngangen. M71 støtter offisielt ikke PC-signaler over HDMI, men hvorfor ikke de kan la oss bruke DVI eller HDMI i stedet for eller i tillegg til VGA er for oss en gåte. Men uansett, vi har utvidet vår testlab med et nytt grafikkort: Sapphire ATI X1600 PRO HDMI, som kanskje ikke overraskende har en HDMI-kontakt. Og det måtte vi jo teste.

Bruk av HDMI er viste seg å være nokså uproblematisk, ettersom grafikkortet automatisk detekterer TVen og starter opp i 1280 x 768. Det er jo ikke akkurat beste oppløsning, men selv om vi overstyrer med 1360 x 768 blir bildet skalert automatisk slik at vi havner et stykke unna optimalt resultat.

Ikke akkurat 1:1 pikselmapping nei!
Ikke akkurat 1:1 pikselmapping nei! Vis mer


Når det gjelder DVI til HDMI så brukte vi samme fremgangsmåte som på Philips-TVen vi nylig testet: altså 720p ut og bruke overskanningskompensasjon for å fylle skjermen. Vi endte opp med 1192 x 668 piksler.

Det skal også her nevnes at vi faktisk forsøkte å 1360 x 768 med DVI til HDMI, uten noe særlig hell. Resultatet ser du til høyre.

Som i nevnte Philips-test må vi igjen konkludere med at 1:1 pikselmapping ikke er nødvendig for et godt resultat i film, spill og bilder. Vi fikk en god debatt i diskusjonstråden til Philipsen på grunn av dette sist, og det er godt å se vi har engasjerte lesere! Men vi står fremdeles på vårt, og mellom oss i DinSide Data og Dingz.no har vi vel sett nok skjermer til at det burde telle en del. Det er selvfølgelig ikke det optimale, og til tekst og grafikk skal vi innrømme at det blir for dårlig i lengden, men til sitt bruk - altså stuebruk - er det godt nok for tja... 95% av befolkningen. Proffene bør heller skaffe seg en stor monitor!

Se opp for rødt

M71 er en fargesterk TV, selvfølgelig avhengig av hvordan du setter den opp, men det er ikke noen vanlig halvslapp LCD-monitor, hvor grafikkortet gjerne må kompensere ved å dytte på litt ekstra farge. Det vil si at fargene kan bli litt vel sterke på Samsungen, spesielt i rødt og oransje, et problem vi kjenner igjen fra M61. Har du en fast PC til TVen er det greiest å stille på dette i grafikkortinstillingene, slik at du slipper å gjøre om på TV-fargene når du skal se på fjernsyn igjen.

Samsung LE-40M71BSelv arbeidstilsynet ville reagert på denne fargen...

Oppsummering

Samsung LE-40M71B har skulle vi så gjerne ha testet i en versjon med VGA som er 100%, men sånn er det engang når vi skal være tidlig ute. Forhåpentligvis sparer vi i det minste våre lesere for en del hodepine.

Skal vi dømme etter forgjengeren M61 og det vi har fått se av M71 har vi store håp til at M71 vil være nok en vinner med en frisk VGA-inngang. "Gamle" M61 er nemlig et nydelig skue straks du får tonet ned rødfargen litt, og vi ser ikke noen grunn til at M71 skulle være noe dårligere enn modellen den har tatt over for.

Alternativt kan du altså jukse litt ved å bruke HDMI til HDMI eller DVI til HDMI og likevel få gode resultater med både film, bilder og spill. Vi ser likevel ingen grunn til å gjøre dette når Samsung har fikset VGA-problemet.

Men i fremtiden ønsker vi oss like gode muligheter for både VGA og HDMI.

For å se flere og større bilder, samt finne ut hvordan TVen er til film og fjernsyn, kan du klikke her!

Ellers kan det kanskje være interessant å lese mer om å koble datamaskinen til TVen?