Samsung LCD skjerm med TV/video.

En LCD-skjerm kan brukes til så mangt, hvis den blir utrustet med flere tilkoblingsmuligheter. Samsung har to slike modeller, vi har sett på den minste - SyncMaster 151MP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selve skjermen gir et godt førsteinntrykk, med et elegant design i en stilig sølvfarge. Det er rene linjer og flater som preger skjermen, ingen unødvendig pynt som ikke er funksjonell.

LES OGSÅ:

Betjeningen av skjermen skjer med små berøringsfølsomme knapper. De er ubevegelige og gir ingen fysisk tilbakemelding, og du må holde dem inne litt lenger enn en vanlig bryter for at ting skal skje. Vi er ikke overbegeistret over denne løsningen, men den går fort an å venne seg til.

Det hører med en fjernkontroll for TV-funksjonene, med denne fulgte ikke med vårt testeksemplar.

Tilkoblinger

På baksiden finner vi innganger for forskjellige typer signalkilder. Video og lydinnganger finnes både på coax (phono) og S-video, for PC finner vi standard VGA og minijack for lyd. Ønsker du å bruke skjermen som TV er det bare å ta av et deksel og sette inn TV-tuner modulen, som festes med to skruer. En enkel prosess som tar under et minutt.

image: Samsung LCD skjerm med TV/video.

Som PC-skjerm

Skjermen har som alle andre 15-tommere en oppløsning på 1024 x 768. Den automatiske innstillingen fungerte utmerket, med perfekt geometri og synkronisering til det analoge
inngangssignalet, uten moire-effekter eller andre unoter.

Fargene er skarpe og klare, men betraktningsvinkelen er ikke på linje med toppmodellene blant LCD-skjermer. Dette er først og fremst problematisk i vertikalplanet, og krever at man ser rett på eller litt nedover på skjermen for å unngå store endringer i fargebalansen. I horisontalplanet er det ikke så kritisk.

151MP plasserer seg derfor i det øvre mellomsjikt blant LCD-skjermer.

Som TV

Vi koblet antenneinngangen til vårt kabelanlegg fra UPC, og lot tuneren holde på noen minutter med å finne kanalene.

Vi fant TV-bildet kurant, men ikke imponerende. På kanalene med best bildekvalitet, som TV2 og NRK mente vi at bildet var ”grovere” enn vi opplevde med Philips sin integrerte LCD skjerm/TV.

Vi koblet derfor inn et T-ledd og satte skjermene fra Philips og Samsung ved siden av hverandre.

Her var det ingen tvil.

image: Samsung LCD skjerm med TV/video.

Philips hadde rett og slett et overlegent TV-bilde, Samsung-skjermen så ut som et VHS-opptak
på en sliten kassett i forhold. Dett skyldes helt klart at Philips prosesserer TV-bildet før det kommer på skjermen, mens Samsungs TV-tuner ikke var utstyrt med slike finesser.

Spesielt på flater med sjatteringer i lys, som hud og reflekterende metallflater, var forskjellen høyst påtagelig.

Philips til venstre, Samsung til høyre
Philips til venstre, Samsung til høyre Vis mer

Den samme forskjellen kan du se på TV-apparater når du sammenligner modeller som bruker 100 Hz progressiv skanning sammenlignet med tradisjonelle modeller.

DVD-avspilling

Vi koblet skjermene til vår DVD-spiller og her var forskjellen ikke på langt nær så stor, og bildekvaliteten var absolutt godkjent.

Vi hadde ikke tilgang til en spillekonsoll, så vi fikk ikke anledning til å teste dette. Men ut fra erfaringen med DVD-spilleren er det grunn til å anta at dette også fungerer tilfredsstillende.

Konklusjon

image: Samsung LCD skjerm med TV/video.

Skjermen representerer en fleksibel løsning, har flere gode kvaliteter og praktiske egenskaper.

Som TV kommer den likevel til kort på bildekvalitet sammenlignet med Philips sin - riktignok langt dyrere - løsning.

Priser ( de laveste vi fant på nettet):

SyncMaster 151 MP 7 267.- kroner
SyncMaster 171 MP 11 986.- kroner
TV-Tuner modul 381.- kroner

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!