Samsung lanserer «udødelig» SSD-lagring

Kan løse et av de største problemene med dagens, lynraske lagringsbrikker.

NY TEKNOLOGI: De nye SSD-brikkene til Samsung er ikke bare lynraske, de skal også være udødelige. Foto: Samsung
NY TEKNOLOGI: De nye SSD-brikkene til Samsung er ikke bare lynraske, de skal også være udødelige. Foto: Samsung Vis mer

Dette er spennende! Samsung har annonsert det som ifølge selskapet er SSD-brikker som «ikke kan dø».

En av ulempene med de raske SSD-ene kontra de gamle harddiskene, er at levetiden er noe kortere, men det kan snart være historie – avhengig når Samsungs nye SSD-er blir tilgjengelig for hvermansen.

For det, samt pris, ønsker selskapet så langt ikke å avsløre. Det vi vet er at de nye SSD-brikkene først og fremst er tiltenkt bedrifter og store datasentre, men det er naturlig å tro at teknologien også blir tilgjengelig for vanlige forbrukere med tiden.

Spennende teknologi

Hvis kun én (av flere hundre) NAND-brikker i en vanlig SSD feiler, risikerer du at hele disken går i stykker.

Slik er det altså ikke med de nye brikkene til Samsung, og den store nyheten er FIP-teknologien (fail-in-place) som kan oppdage defekte NAND-brikker på SSD-en og skanne etter hva som er galt. For deretter å flytte dataene til fungerende brikker.

«For eksempel, hvis det oppdages en feil i en av de 512 NAND-brikkene i en SSD på 30,72 TB, vil FIP-programvaren automatisk aktivere feilhåndteringsalgoritmer på brikkenivå samtidig som brikken opprettholder det samme, høye ytelsen», skriver Samsung i en pressemelding.

Brikkene blir for øvrig tilgjengelig i versjoner fra 800 gigabyte til 32,72 terabyte (=1000 gigabyte).

image: Samsung lanserer «udødelig» SSD-lagring

Raske er de også

De nye, «udødelige» brikkene drar også nytte av det nye PCIe 4.0-grensesnittet som kan levere forrykende overføringshastigheter. Det gjør at SSD-ene kan oppnå teoretiske hastigheter på 3800 MB/s (Megabyte per sekund) i sekvensiell lesehastighet og hele 8000 MB/s sekvensiell skrivehastighet.

Til sammenlikning ligger de lynraske SSD-ene i MacBook Pro (2018-modell) på rundt 3200 MB/s sekvensiell lesehastighet og skrivehastighet på på opptil 2200 MB/s.

Som nevnt over, er det to ting vi ikke vet: pris og tilgjengelighet. Du gjør nok lurt i å anta at det vil ta noen år før prisene er på nivå med dagens brikker med tilsvarende kapasitet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!