Samsung lanserer SSD med kapasitet på svimlende 30.000 gigabytes

Mer enn dobbelt så høy kapasitet som verdens største harddisk, og i en mye mindre innpakning.

ROMSLIG SSD: Med kapasitet på over 30 TB, er dette verdens desidert romsligste SSD. Foto: Samsung
ROMSLIG SSD: Med kapasitet på over 30 TB, er dette verdens desidert romsligste SSD. Foto: SamsungVis mer

Samsung har nettopp lansert verdens største SSD som er klar for masseproduksjon. Modellen PM1643 har en kapasitet på hele 30,72 terabytes, nok til å få plass til 5.700 filmer i full HD, skriver selskapet i en pressemelding.

Liten tass

Og utrolig nok: SSD-en kommer i 2,5 tommer formfaktor, altså tilsvarende de små harddiskene du finner i mange bærbare PC-er.

SSD-en er imidlertid en del tykkere enn de fleste harddisker, så det er slett ikke sikkert den hadde fått plass i din PC, i hvert fall ikke hvis den er av den slanke sorten.

Men så er da heller ikke SSD-en myntet på forbrukermarkedet, men på servere i store selskaper som har behov for lynrask lagring og høye kapasiteter.

Takket være SAS-grensesnittet, lover Samsung at lesehastigheten kan komme opp i 2,1 GB i sekundet og skrivehastigheten 1,7 GB i sekundet - men dette grensesnittet er også optimalisert for å håndtere mange brukere samtidig.

Parkerer harddisken

Med denne kapasiteten har SSD-en omsider parkert harddisken. I skrivende stund har den rommeligste harddisken plass til 14 terabytes med data, altså godt under halvparten av SSD-en fra Samsung.

Den produseres av konkurrenten Western Digital, og kommer kun i den større 3,5 tommer formfaktoren, altså standard harddisk-størrelse for stasjonære PC-er og servere.

Ny generasjon

Og selv om SSD-en ikke er myntet på forbrukermarkedet, kan det bli endring i tiden som kommer. Ifølge Samsung markerer nemlig dette starten på en helt ny generasjon SSD-er, og som alltid er det bedriftsmarkedet (enterprise) som er målgruppen i starten. De lover samtidig at SSD-en kommer i flere andre kapasiteter, fra 800 GB til 7,86 TB senere i år.

Prisene er imidlertid ikke klare ennå, men erfaringsmessig vil de ligge meget høyt i starten. Til sammenligning koster den SSD-en med høyest kapasitet som allerede er på markedet, Micron 9200 på 11 terabytes, fra rundt 50.000 kroner, ifølge Prisjakt.