Nettbrett, dokk og tastatur. Samsung er klar med sin Slate PC. Foto: Samsung
Nettbrett, dokk og tastatur. Samsung er klar med sin Slate PC. Foto: SamsungVis mer

Samsung lanserer Slate PC

Håp for Windows 7 på nettbrett likevel?

Windows 7 og nettbrett har foreløpig ikke vist seg å være en særlig heldig kombinasjon. Det viste blant annet vår test av Acer Iconia Tab W500, som rett og slett opplevdes som slitsom å bruke.

Krever mer pudding

En av årsakene til den dårlige opplevelsen er at Windows 7 er vesentlig mer ressurskrevende enn iOS og Android Honeycomb, operativsystemer som er spesiallaget for nettbrett. Et nettbrett må være tynt og lett for å ha noen sjanse i markedet, og da nytter det ikke med strømkrevende og glovarme prosessorer. I praksis har dette så langt betydd at Windows-baserte nettbrett har hatt relativt laber ytelse.

Men med lanseringen av de første ultrabookene i høst, kom også Intel med spesialsydde, meget strømgjerrige prosessorer med relativt god ytelse, og det er dette som danner grunnlaget for det nye Windows-nettbrettet fra Samsung, som er utstyrt med en Intel Core i5-2467M-prosessor. Samsung har valgt å kalle produktet for en dataplate, for å skille det fra nettbrett a la Galaxy Tab-serien.

Samsung lanserer Slate PC


– Nå får Samsungs nettbrett en smart kamerat på IT-siden. Samsung satser stort på bedriftsmarkedet og ved å lansere dataplaten Samsung Slate PC forsterker vi tilbudet av IT-produkter for en mer effektiv arbeidsplass i det mobile arbeidsmiljøet, sier Helena Fuchs, nordisk produktsjef for bærbare PC-er rettet mot bedriftsmarkedet i Samsung.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den store fordelen med Windows 7-basert nett er naturligvis at den glir lett inn i bedriftens program- og sikkerhetsstrategi, og kan også kobles opp mot alt av utstyr som en hvilken som helst PC.

Les også: Også Dell klar med Windows-nettbrett

Samsung lanserer Slate PC


Mellom bærbar og nettbrett

Slate PC ser imidlertid ut som et vanlig nettbrett, men er litt større og tyngre med sin 11,6-tommer skjerm, 13 mm tykkelse og vekt på 890 gram. Skjermen har Gorilla Glass, som blant annet betyr at den er meget motstandsdyktig mot riper. Oppløsningen er 1366 x 768 piksler, lysstyrken er oppgitt til 400 nits, og den skal kunne betraktes fra nær sagt død vinkel. Brettet har også to kameraer, ett i front til videosamtaler og ett på baksiden.

Av tilkoblinger har den en USB 2.0-port, m-HDMI-tilkobling og microSD-kort. Den har også trådløst nettverkskort og HSPA-modul for nettilkobling via mobilt bredbånd. Batteriet skal vare i inntil 7 timer.

Den leveres også med dokk og trådløs tastatur, dokken byr på en ekstra USB-port, kablet nettverk og HDMI-utgang, og gjør det enkelt å bruke den som en stasjonær arbeidsplass.

Kostbar

Og så var det prisen, da. 10 200 kroner + mva er vesentlig dyrere enn bedriftsmarked-konkurrenter som for eksempel Lenovo Thinkpad Slate, og gjør modellen muligens lite aktuell for privatmarkedet. Men for den som vil ha Windows-basert nettbrett nå, og ikke har tid til å vente på Windows 8-brettene som kommer høsten 2012, er dette foreløpig det mest potente vi har sett i kategorien.

Slate PC kommer til Norge i januar, får vi opplyst fra Samsung.

Samleside: Nettbrett