<B>GALAKTISK?</B> Samsung mener alvor med Galaxy Tab, et mediebrett som bør kunne gi iPad konkurranse. Foto: Per Ervland
GALAKTISK? Samsung mener alvor med Galaxy Tab, et mediebrett som bør kunne gi iPad konkurranse. Foto: Per ErvlandVis mer

Samsung Galaxy Tab er her

IFA 2010: iPad-konkurransen er i gang. Den første seriøse utfordreren kommer fra Samsung, og den ser svært lovende ut. Vi har prøvd den.

Mange trodde nok at det ville ta relativt kort tid før de første nett- eller mediebrettene ville utfordre Apple etter at iPad ble lansert tidligere i år, men så langt har det vært særdeles stille på det - basert på iPad-salgstallene - etterhvert så attraktive brettmarkedet.


Slik har det ikke blitt. Vi har så langt bare testet én iPad-utfordrer, Huaweis S7-mediebrett som kjører Google-operativsystemet Android, men den viste seg å ha et langt stykke å gå før den i det hele tatt nådde iPad til knærne.

Forrige uke skrev DinSide om Samsungs nyhet, som nå vises på IFA-messen i Berlin. Vi er på plass i Tyskland, og har i dag fått leke med det lille vidunderet.

Enkel å håndtere

Førsteinntrykket av Galaxy Tab overgår forventningene. Den ser ikke like gjennomført pen ut som iPad gjør, for der Apples spesielle aluminiumsramme gir sistnevnte mer enn et snev av eleganse, er plastbaksiden på Tab først og fremst funksjonell og ikke laget for å tilfredsstille øynene.

Forsiden er derimot innbydende, og enheten ligger med sin sju tommers super-TFT-skjerm godt i hendene. Sammenliknet med nesten 10 tommer store iPad er dette noe som er langt mer tiltrekkende både form- og vektmessig hvis en befinner seg på t-banen eller på bussen, eller andre steder der en stående kan finne på å bruke et mediebrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vekten er dessuten nesten halvert i forhold til iPad. 380 gram er imponerende, spesielt når en setter det opp mot iPad 680 gram. Det bidrar også til at den er enklere å håndtere enn Apples mediebrett.

OFFISIELL: Samsung viser sin Galaxy på IFA-messen i Berlin. Foto: Rune Johansson
GANSKE TYNN: Med både SIM-kort og micro-SD-plass er utvidelsesmulighetene mange.
TO KAMERA: Galaxy Tab har kamera både på for- og baksiden.
GALAKTISK? Samsung mener alvor med Galaxy Tab, et mediebrett som bør kunne gi iPad konkurranse. Foto: Per Ervland

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen av Galaxy Tab)

Siste versjon av Android

Galaxy Tab kjører siste versjon av Android, den nerdene kaller Froyo, mens vi andre nøyer oss med 2.2. Det er et imponerende nok operativstystem i utgangspunktet - vi har sett på siste versjon i blant annet denne artikkelen -, men ifølge Samsung jobbes det allerede med å få inn neste versjon av Android når den sannsynligvis slippes på markedet i høst.

Skjermen på Galaxy Tab er glitrende. Fargemetningen er intens, og selv om den ikke er helt på høyde med Samsungs mobilsuksess Galaxy S, skal iPad få slite med å beholde skjermkronen når Tab kommer til Norge neste måned.

Prosessoren i Samsungs første mediebrett er identisk med den vi finner i Galaxy S, og det er absolutt ingenting å si på hastigheten. Navigasjon på nettsider går i hovedsak imponerende raskt, og også navigasjonen på selve enheten er mer eller mindre sømløs.

Den mer eller mindre revolusjonerende tekstskrivingsmetoden Swype kommer ferdig installert på Galaxy Tab, og det er i sannhet en opplevelse, som norske forfattere ville sagt det tidlig på 1900-tallet. Foreløpig støttes ikke norsk, men med engelsk som tekstspråk går det usedvanlig raskt unna når en skriver ordinære, engelske setninger (se video under).

Jada, du kan ringe og SMSe

GANSKE TYNN: Med både SIM-kort og micro-SD-plass er utvidelsesmulighetene mange.
GANSKE TYNN: Med både SIM-kort og micro-SD-plass er utvidelsesmulighetene mange. Vis mer

Støtte for Flash 10.1 er også med, og selv om vårt forsøk på å lese Biltema-katalogen på nett via et Flash-grensesnitt ikke var noen umiddelbar suksess, er iPad-alternativet enda vanskeligere å svelge for Flash-brukere: Det fungerer som kjent ikke overhodet.


Med full 3G-funksjonalitet er det mulig å både sende MMS og SMS, i tillegg til å ringe. En liten slisse på høyre side har plass til SIM-kort i vanlig størrelse, og like ovenfor det igjen finner du micro-SD-kortplass. I utgangspunktet leveres Galaxy Tab med 16GB internminne, men det kan altså utvides via minnekortplassen. Følger Samsung samme oppgraderingsmodell som på Galaxy S vil du kunne utvide totalminnet til 48GB ved hjelp av et 32GB-kort.

Batteritiden oppgis til rundt sju timer ved videobruk, som er et godt stykke unna iPads ti timer.

TO KAMERA: Galaxy Tab har kamera både på for- og baksiden.
TO KAMERA: Galaxy Tab har kamera både på for- og baksiden. Vis mer


At Galaxy Tab blir et betydelig satsningsområde for Samsung er hevet over enhver tvil, og understrekes blant annet av den store andelen av Samsungs gigantiske messehall på IFA 2010 som spises opp av det nye mediebrettet.

Heftig pris?

Vi stusser imidlertid på prisen, som uten abonnement oppgis til 7.500 i oktober. Forstår vi derimot Samsung riktig vil ikke Galaxy Tab bli solgt uten abonnement, kun som abonnementsprodukt gjennom teleoperatører som Telenor og Netcom. Når abonnement er med i bildet betyr det samtidig at produktet blir subsidiert, så hvordan kundene tar imot mediebrettet til Samsung gjenstår å se.

Fordelen blir i alle tilfelle at de slår Apple på målstreken når Galaxy Tab kommer til Norge allerede i oktober. Norsk lanseringsdato for iPad er fortsatt ikke kjent, og selv om det er sannsynlig at den kommer i november, parallelt med iOS 4.2, får Samsung et ikke ubetydelig forsprang før julesalget braker løs.

Apple bør passe seg


Totalinntrykket vi sitter igjen med er - høy pris eller ikke - imponerende. Samsunget har klart å tette hullene som kunne avslørt at Android fortsatt er et operativsystem laget for mobiltelefoner, blant annet med noen lekre video- og musikkapplikasjoner, og en kalender som snop for øyet. Det grafiske er det ingenting å si på, ikon-bruken og grafikken generelt står ikke tibake for noe av det du finner på iPad.

Dette er et mediebrett med stort potensiale, og hvis Google snart får ut den fingeren som sitter fast slik at Google Markets også blir tilgjengelig med betalapplikasjoner for hele Europa, og hvis Samsung ikke skremmer kundene med prisen, bør Apple holde et øye med sin sørkoreanske konkurrent.

Det er nemlig nå mediebrett-kampen egentlig begynner.

Se video av Galaxy Tab!