Pennen på Samsung Galaxy Note 10.1 gjør det lett å ta notater.
Pennen på Samsung Galaxy Note 10.1 gjør det lett å ta notater.Vis mer

Samsung Galaxy Note 10.1

Pennen er tilbake.

Neste uke lanseres et nettbrett mange venter på – Samsungs andre Note-produkt; Galaxy Note 10.1. Vår anmelder likte svært godt Samsung Galaxy Note-telefonen, som med sine 5,3 tommer over diagonalen er den største i dagens marked.

Og Samsung har solgt overraskende mange Note-telefoner; over 7 millioner på verdensbasis.

Vi har nettopp fått vårt testeksemplar av Note 10.1, som altså er et nettbrett som måler 10.1 tommer over diagonalen. Det viktige poenget er at Galaxy Note 10.1 er utstyrt med en penn, og at Samsung har laget programvare som er beregnet for bruk med denne pennen.

Et uttalt mål fra koreanernes side er at de med dette nettbrettet ønsker å gi folk muligheten til å skape, snarere enn bare å konsumere innhold.

Samsung Galaxy Note 10.1


Sterk maskinvare

Note 10.1 har også svært kraftig innmat. Firekjernersprosessoren er den samme som sitter i Galaxy S III (1,4GHz), mens Note 10.1 også har fått 2GB arbeidsminne; det dobbelte av hva som er vanlig på de dyrere nettbrettene og telefonene nå til dags. Det gjør at Android virker å flyte meget godt når man sveiper fra skjerm til skjerm, og nettbrettet oppleves kjapt og fint i bruk.

Internminnet er på 16GB, men kan også utvides med micro SD-kort. Du kan også putte i et SIM-kort, og da kan du faktisk ringe med Note 10.1; fortrinnsvis med handsfree, siden det i våre øyne må se rart ut å ringe med en enhet på størrelse med et A4-ark. Det betyr selvsagt at Note 10.1 også støtter 3G, i tillegg til WiFi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjermoppløsningen er 1280x800 – ganske standard blant Android-bettene i dag, og altså i 16:10-format. Det føles godt å holde i med ganske myke kanter, og høyttalerne er plassert på hver sin side i front, slik at lyden kommer rett mot deg om du ser på film eller lignende.

Samsung Galaxy Note 10.1


Medfølgende penn

Men altså – er det én ting som gjør dette nettbrettet unikt, så er det appen S Note og den medfølgende pennen. Denne oppbevares i et eget hull når den ikke er i bruk, og når du drar den ut av hullet, tennes også skjermen slik at brettet er klart til dyst. Du kan også velge hva som skal skje når du drar ut pennen dersom nettbrettet er slått på fra før - f.eks. at S Note automatisk startes.

Pennen kan du bruke på samme måte som du bruker fingeren. Brettet har også mulighet til å oppdage at pennen er i nærheten, og om du vil kan den vise en liten prikk rett under pennen når den er mindre enn 1,4cm fra skjermen. Kjekt om du driver med presisjonsarbeid.

Når pennen er rett over skjermen, vil heller ikke trykk fra fingre, håndflate og andre ting registreres – dermed er det ikke noe problem å hvile hånda på skjermen mens du bruker pennen.

Det følger med flere ulike tupper som kan byttes ut med den som sitter på – den som er standard har en gummiert overflate som gir litt motstand når du drar den over skjermen. Pennen har også en funksjonsknapp som kan trykkes inn – for eksempel tar du et skjermbilde ved å trykke inn denne knappen og så holde pennen på skjermen et halvt sekund.

Pennen kan også føle hvor hardt den trykkes ned, med 1024 nivåer. Dermed vil et lett drag over skjermen lage en tynn/svak strek, mens det blir kraftigere avtrykk når du tegner hardt; akkurat som en blyant, altså.

Samsung Galaxy Note 10.1


S Note og splittet skjerm

Hjertet i Note 10.1 er appen S Note. Her kan ta notater av forskjellige slag; mest aktuelt med den medfølgende pennen. Når du skal opprette et nytt notat, kan du velge blant sju ulike maler (typ møtereferat, reisedagbok, oppskrift etc) eller starte med blankt ark.

Det er selvsagt mulig å bruke flere ulike penner, farger, tykkelser etc. Du kan også skrive på skjermtastaturet om du vil, og alt du gjør kan eksporteres til JPEG, PDF etc.

Det finnes i tillegg ulike funksjoner som kan "konvertere" det du tegner med pennen. Gjenkjennelse av håndskrift fungerer overraskende bra – selv vanlig formskrift har svært lav feilrate. Du kan også sette den i "geometrimodus" der for eksempel din langt fra perfekte sirkel blir en perfekt sirkel (firkanten i bildet på toppen er tegnet med denne funksjonen aktivert), og du kan bruke den i matematikkmodus og skrive matematiske formler. Snedig er det også at et trykk på "søk"-knappen i etterkant kontakter Wolfram|Alpha og løser mattestykket.

Praktisk er det også at enkelte apps kan kjøres i splittet skjermmodus. Dette gjelder S Note, galleriet, Polaris Office (følger med), nettleseren, epost og videospiller. Som på Galaxy S III kan du også kjøre videospilleren i et lite vindu som ligger over resten av operativsystemet, slik at du kan se en film samtidig som du driver med helt andre ting.

Samsung Galaxy Note 10.1


Altså er det mulig å surfe på nettet eller lese en epost og samtidig notere, noe vi må innrømme å ha savnet på andre enheter en gang i blant. Du kan også bruke pennen til å ta et skjermbilde fra det ene vinduet, beskjære det som ønsket og deretter dra utsnittet over i notatblokka di.

Foreløpig godt inntrykk

Vi fikk demonstrert Note 10.1 på en pressekonferanse i Stockholm i går, og har fått lekt oss litt med noen timer i dag. Foreløpig er førsteinntrykket godt, men i neste uke kommer vi tilbake med full test.

Samsung Galaxy Note 10.1 lanseres altså i norske butikker neste uke og koster ca 5.000 kroner.

Har du spørsmål eller ønsker om ting vi bør utforske, er du velkommen til å bruke kommentarfeltet under.