<B>IKKE FOR ALLE:</B> Men de rette brukerne kan absolutt få noe ut av Samsungs nye alt-i-ett-PC med berøringsskjerm. Foto: Per Ervland
IKKE FOR ALLE: Men de rette brukerne kan absolutt få noe ut av Samsungs nye alt-i-ett-PC med berøringsskjerm. Foto: Per ErvlandVis mer

Samsung DP700A7D

Den er stor, tung og stilig, men fungerer den etter planen?

Alle de store PC-produsentene kommer nå med en ny generasjon PC-er beregnet på allsidig hjemmebruk. Da snakker vi egentlig ikke om en personlig datamaskin, men heller en felles maskin til nytte og underholdning. Den kan stå i oppholdsrom eller i andre fellesrom, men kan selvfølgelig også brukes som en ordinær stasjonær PC.

LES OGSÅ:

Hva er det som gjør at slike maskiner egner seg til slik bruk? Stikkordene er berøringskontroll og Windows 8.

Serie 7 All in one

Maskinen har et design som minner svært om Samsungs nye Smart TV-er, med blank metallramme og matchende fot. Hele skjermflaten er dekket av en glassplate, noe som er nødvendig på berøringsfølsomme skjermer. Baksiden er i blank, sort plast.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

I tillegg til berøring med opptil ti berøringspunkter kan du styre den med trådløst tastatur og mus som følger med, pluss en fjernkontroll som også styrer TV-delen.

Skjermen er på 27 tommer og oppløsningen er høyere enn HD med 2560 x 1440 punkter. Panelet er av PLS-type, som gir like stor betraktningsvinkel som de mer kjente IPS-panelene.

Skjermen blir drevet av en AMD Radeon HD 7850 grafikkprosessor.

Prosessoren er en Intel Core i Ivy Bridge serien, du kan velge mellom i3, i5 eller i7 med to eller fire kjerner. Vårt testeksemplar hadde en Core i5 3470T på 2,9 GHz med to kjerner, 8 GB minne og 1 TB harddisk. Du kan også få maskinen med kombinasjon av 64 GB SSD og 1 TB harddisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilkoblinger finner man flere steder, på undersiden finner vi antenneinngang, strømkontakt, nettverk, HDMI ut, tre USB-kontakter (en brukes til mottaker for tastatur og mus), HDMI inn og DisplayPort inn.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

På venstre siden bak en luke finner vi kortleser for SD-kort, to USB-porter og minijacker for hodetelefon og mikrofon.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

På høyre side er det en luke som skjuler DVD-brenneren.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Les også vår test av Asus all-in-one PC ET2300 med Windows 8

I bruk

Bare man passer på å lese installasjonsveiledningen, og sørger for å finne (den sitter inne bak batteriluka under musa) og plassere den trådløse mottakeren til tastatur og mus i en USB-port så går installasjonen som en lek. Alt var ferdig satt opp på forhånd og vi kom rett inn i det store, flislagte startskjermbildet i Windows 8.

I motsetning til berørings-PC-en fra Asus, som vi testet tidligere, kan ikke Samsungs alt-i-ett-maskin legges ned på noe vis. Skjermen kan vippes, men det er også alt.

Skal man styre maskinen med berøring fungerer det derfor klart best når man står ved siden av maskinen. Sitter man ned og må løfte hånden blir det slitsomt i lengden. Vanlig mus og tastatur er da absolutt å foretrekke.

Men hvis man er flere som diskuterer et eller annet, og bruker maskinen sammen, så er det faktisk ganske naturlig å berøre skjermen for å manøvrere seg gjennom bilder, grafer, tabeller eller hva det måtte være som er gjenstand for diskusjonen.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Virtuell fingermaling er også et renslig og artig syssel for unger, som da kan stå foran maskinen og holde på, som med et staffeli.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Mange spill er også ypperlig egnet for berøring, spesielt for unger (i alle aldre).

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Responsen i bruk på vår testmaskin var stort sett helt upåklagelig, selv om den bare klarte 9362 på Geekbench. Vår egen Core i5 på kontoret klarte 13 209 på samme test.

Windows opplevelsesindeks var rundt 7,3 på alle målinger bortsett fra harddisken, som trakk det hele ned til 5,9.

Over tid vil harddiskbaserte PC-er bli merkbart tregere, og vi anbefaler ikke lenger å kjøpe maskiner med bare harddisk. Kombinasjonen SSD og harddisk er absolutt å foretrekke.

Som TV

Men dette er ikke bare en PC, den er også en TV - på et vis. Den har inngang for antennekabel, og både digital og analog TV-tuner innebygd. For å bruke den som TV må du starte opp en ferdig installert APP. Videre styring skjer med fjernkontrollen, og/eller i kombinasjon med tastatur og mus.

På lokale kabelnett hvor man får ferdige dekodete signaler i god kvalitet og ikke trenger dekoder, kan dette fungere. Ellers er nytten svært begrenset, siden man ikke får annet enn gratis RiksTV med NRK sine kanaler og TV2 sin hovedkanal uten CAM-modul/kortleser. Og det finnes det ikke på maskinen.

Derimot har maskinen en HDMI inngang, slik at du kan koble deg rett på skjermen fra en dekoder fra TV-leverandøren.

TV-bildet fra vår RiksTV-antenne var forøvrig helt strålende.

Konklusjon

Dette er nok ikke en maskin man kjøper for å ha på arbeidsrommet. Det kan derimot være en maskin som fungerer utmerket i et lite og sosialt miljø. Det kan være i en familie eller i en offentlig setting, hvor flere bruker maskinen, og man kan samles rundt maskinen for å løse oppgaver eller finne ut av ting sammen.

Det kan også være en utmerket maskin for en hybelboer, som både får PC og TV i samme pakke, fortrinnsvis med en dekoder heller enn den begrensede interne TV-funksjonaliteten.

Vi gir ikke noe terningkast, siden dette bare er den andre maskinen av denne typen vi har testet og dermed har begrenset sammenligningsgrunnlag.

Testresultat

Samsung DP700A7D

Elegant og velutstyrt, glimrende skjerm.

TV-tuner mangler CAM-mulighet, høy pris

Se alle våre tester