Sammenligning og vurdering

Datakjeden, Komplett og PS Data går alle for anerkjente kabinettprodusenter, henholdsvis fra In-Win, Cooler Master og Thermaltake. Av de tre er det bare In-Win som kommer uten kabinettvifte bak, men har plass til en på 120 mm. Det samme gjelder for de to andre, men her er viftene inkludert. Cooler Masteren kommer også med en 120 mm vifte i døra, som er glimrende plassert for å kjøle det passive grafikkortet.

Inni maskinene er det som vi nevnte nokså uniformt med Core 2 Duo-prosessorer fra Intel, harddisker fra Samsung og grafikkbrikker fra nVidia. Alle kommer også med 1 GB RAM og DVD-brenner. Men det betyr jo ikke at alt annet er like bra.

For å ta Datakjeden først er maskinvaren her god og balansert. Hovedkortet fra MSI - P965 Neo - har (nettopp) et passivt kjølt Intel P965 brikkesett med integrert 8-kanals lyd og gigabit LAN. Prosessoren E6400 har vist seg som en populært valg når vi ser på ytelse kontra pris. Det samme går for grafikkortet: et GeForce 7900GS fra Point Of View.

Sammenligning og vurderingPCene bakfra. Å se så gode muligheter for støysvak utlufting på alle kabinettene varmer våre gamle hjerter.

Thermaltake (PS Data) kommer med den sedvanlige oransje vifta.
Thermaltake (PS Data) kommer med den sedvanlige oransje vifta. Vis mer


Komplett har lagt mye i hovedkortet: et Asus P5N-E SLI med nVidia nForce 650i SLI brikkesett. I tillegg til å støtte to nVidia-grafikkort (i SLI, selvsagt) er også dette hovedkortet klart for firekjernesprosessorene fra Intel og støtter 1333 MT/s på systembussen. Den relativt ferske prosessoren E4300 tilhører derimot ikke toppsjiktet, i det minste ikke på standard fart. Men er du en god (eller potensiell) overklokker eller har planer om å oppgradere prosessoren uansett om ikke for mange måneder, så kan dette være en meget god kombinasjon. I tillegg finner vi i denne maskinen det kraftigste grafikkortet av de tre som er testet - nemlig et GeForce 7950GT fra XFX.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til slutt PS Data, som ser ut til å ha siktet seg ut et variert bruksområde for PCen. Micro-ATX hovedkortet, et ASUS P5GZ-MX, er dog en litt atypisk sak i denne klassen. Brikkesettet er et Intel 945GZ med integrert grafikkort, men det er naturligvis plass til et PCIe-grafikkort også - og den plassen er fylt av EN7600GT fra ASUS. Dette kortet har DVI, S-Video, HDMI og optisk lydutgang, og formelig skriker mediesenter, noe som forsterkes av PCen er bestykket med et Hauppauge PV150 TV-kort. E6300-prosessoren er også mer enn godkjent i dette selskapet, men vi fikk dessverre problemer med å pare denne med hovedkortet. Mer om det senere.

Hanns G-skjermen fra Datakjeden.
Hanns G-skjermen fra Datakjeden. Vis mer


Skjerm:
Som vi nå har nevnt en del ganger er det normalt sett ikke så mye å si på skjermene i denne størrelses- og prisklassen. De er helt greie til sitt - det vil si normal - bruk. Entusiaster vil nok gå opp i pris, størrelse og oppløsning.

Komplett og PS Data har satset på 19-tommers bredskjermer med oppløsningen 1440 x 900, fra henholdsvis Videoseven og Asus. Nå klarte lageret hos PS Data å glemme skjermen, som derfor ikke nådde frem hit i tide. Vi har likevel ingen grunn til å tro at dette skal være en dårligere skjerm enn de vi ellers finner i dette sjiktet.

Datakjeden har i sitt tilbud en skjerm fra den nokså ukjente - i det minste for oss - "Hanns G", en 4:3 skjerm med 1280 x 1024 pikslers oppløsning. Den er på flere måter imponerende med høydejustering, DVI + VGA inn og pivot (kan vris 90 grader). Men vil den falle i smak rent estetisk?

SBS 380 fra Creative
SBS 380 fra Creative Vis mer


Mus, tastatur og høyttalere:
Her er det lite å skryte av, men ikke så mye å trekke for heller. Sorte tastaturer og mus fra Logitech over hele linja, og PS Data har gått litt over basismodellene med for eksempel mus med skrollhjul som kan tiltes til sidene.

Lydmessig blir vi sjelden bortskjemte med disse pakkene, og denne gangen var ikke noe unntak. Datakjeden gir oss enkle "bedre enn ingenting"-høyttalere fra Logitech, mens Creative SBS 380 kommer med Komplett og PS Data. De tilhører klassen "bedre enn ingenting + liten basskasse".

Men hva med ytelse og støy? -->