Sammenligning og vurdering

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Titter vi først på kabinettene så er det ingen ukjente produsenter her. Multicom serverer et Antec-kabinett som ved første øyekast minner litt om Antec Solo, som vi blant annet har brukt til husmaskinen Kåre. Kvaliteten er ikke helt den samme, men den kommer både med airduct (lufttrakt) til prosessoren og tretrinns 12 cm vifte bak. Strømforsyningen på 380W er relativt stillegående.

Datakjeden og Komplett satser på samme hest (kabinett), og den heter CoolerMaster Centurion. Disse to kassene kommer med to 12 cm vifter ferdig installert, en i døra og en bak. I tillegg kommer vifter til grafikkort og strømforsyning, vel, støy skal vi ta for oss mer om på neste side.


Alt av kabler, manualer og alskens dilldall ser ut til å være medfølgende, men vi savnet overskytende kabinettskruer fra Komplett sitt tilbud. Vi liker tross alt å kunne sette inn en og annen komponent selv i ettertid.

På innsiden er det en som nevnt en del likheter. Alle har 2 GB systemminne og to RAM-plasser ledige (oppgradering er altså fullt mulig for den som skulle trenge det), pluss harddisker på 500 GB - Multicom har faktisk puttet inn to slike som gir deg nok diskplass til all musikken du skulle snuble over det neste året.

Alle PCene har (selvfølgelig) også DVD-brenner, gigabit LAN og 8-kanals lyd.

Datakjeden Har et hovedkort fra MSI - P35 Neo - som har et passivt kjølt (nettopp) Intel P35 brikkesett. Prosessoren Core 2 Duo E6750 er en liten dobbeltkjernet råtass med en klokkefrekvens på 2,67 GHz. Grafikkortet fra Point Of View er et nVidia GeForce 8800GTS med 320 MB minne.

Multicom har testens ryddigste interiør...
Multicom har testens ryddigste interiør... Vis mer


Komplett serverer samme hovedkort som vi finner i Datakjedens maskin, men har lagt vekt på kjerner foran klokkefrekvens. Quad-prosessoren Q6600 tikker av gårde på 2,4 GHz, men har altså fire prosessorkjerner. Det betyr at den kan jobbe med flere prosesser samtidig - men for at dette skal fungere må programvaren være skrevet for å støtte flere kjerner. Komplett serverer også et GeForce 8800GTS 320 MB, men fra XFX. Spillet "Lost Planet" følger også med dette grafikkortet.

Q6600-prosessoren finner vi også hos Multicom, men de har satset på et litt annet hovedkort. P35T-A fra Elitegroup (ECS) er på den annen side også et kort med passivt kjølt P35-brikkesett. Maskinen har i forhold til de to andre et litt svakere grafikkort når vi tenker spillytelse, men GeForce 8600GTS fra nVidia (Point Of View) har også sine sterke sider.

Skjerm:
Siden det er et krav fra oss at tilbudene skal komme med skjerm, har både Multicom og Datakjeden smelt til med 22-tommers bredskjermer - med oppløsningen 1680 x 1050 punkter. Multicoms eksemplar er fra den ukjente gnr, mens Datakjeden har en modell fra VideoSeven. Begge skjermer gjør en brukbar jobb, men har også umiskjennelige tegn på å være på den billige delen av skalaen, blant annet fot i lett plast og ingen høydejustering. VideoSeven'en ser ut til å ha ørlite bedre kvalitet med bedre knapper og jevnere baklys, men gnr-skjermen får også godkjent.

image: Sammenligning og vurderingBredskjermen på 22 tommer fra Datakjeden og 19-tommeren fra Komplett.no sitt tilbud.

Komplett har på sin side satset på en mindre skjerm, men av bedre kvalitet. 19-tommeren fra velrenommerte Eizo (FlexScan S1911) har praktisk talt ikke etterslep og kan tilpasse lysstyrken etter omgivelsene (BrightRegulator). Men stilt side ved side en 22-tommer blir det ofte til at størrelse er bedre enn perfeksjon, i hvert fall så lenge 22-tommerne ikke er helt håpløse.

Alle skjermene har for øvrig integrerte høyttalere og inngang for DVI og VGA.

Mus, tastatur og høyttalere:
Sorte tastaturer og mus fra Logitech for Datakjeden og Komplett - det får jobben gjort. Multicom får på sin side trekk, ikke for no-name-tastaturet, men musa. På bordplaten vår fungerte den nemlig usedvanlig dårlig, mens dette ikke var noe problem for Logitech-musene. Det fulgte heller ikke med musmatte med Multicoms tilbud, men vi lånte Komplett sin. Da fungerte musa som den skulle. Men litt av poenget med optisk mus er at den skal kunne brukes på en rekke underlag, og det klarte den dårlig.

For å gjøre tilbudene mest mulig attraktive går det mye penger til minne, prosessor og grafikk - det blir derfor lett litt spartansk på noen av de andre punktene. Som vi ser gjelder dette mus og tastatur - men også på lydsiden er det lite å skryte av. Komplett går såpass langt som å kun satse på lyd i skjermen, mens Datakjeden og Multicom serverer noe av det billigste som fåes kjøpt for penger. Bedre enn ingenting, men kun såvidt.

Videre til ytelse og støy -->