Sammenligne prosessorer i bærbare og stasjonære


Hei, Doc! Jeg har tenkt å kjøpe ny pc. Hvordan sammenligner man prosessor hastigheten på en bærbar og stasjonær. For eksempel er en 1,3GH prosessor på bærbar like "sterk" som en 1,3GH prosess stasjonær? Jeg har hørt at en 1,3GH bærbar cpu fra samme merke og serie, er "sterkere" enn 1,3GH stasjonær!?

Vennlig hilsen og på forhånd takk.

Tony

Datadoktoren svarer

Hei Tony,

Strengt tatt kan du ikke direkte sammenligne kraften til bærbare og stasjonære PCer. De fleste bærbare har nemlig dedikerte "mobile" prosessorer som er spesialdesignet for lavt strømforbruk og høyere ytelse ved lave klokkefrekvenser, og disse brukes ikke i stasjonære PCer. Et hederlig unntak er Intel Pentium M, som også har funnet veien til noen stasjonære datamaskiner. Den nye Intel Core Solo/Duo er også en prosessor som både vil brukes i både bærbare og stasjonære maskiner.

CPUer på 1,3GH av samme type er like sterke enten de sitter i en bærbar eller stasjonær maskin. Men for eksempel vil en Pentium M og Pentium 4 på samme klokkefrekvens ikke yte likt. De er nemlig ganske så forskjellige, så en direkte sammenligning vil ikke være noe poeng.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar