Sammenligne fokusegenskaper

Autofokusen settes virkelig på prøve når det zoomes kraftig. En hjelpelampe hjelper, men er ikke alltid nok.


For at bildet skal bli fokusert, må kameraet bruke en sensor som registrererer og analyserer kontraster i bildeutsnittet. Flere av kameraene i denne testen har i tillegg en lampe som hjelper autofokusen med å finne fokus raskt på kortere avstander.

Fokusegenskapene viste seg å være svært blandet ved innendørsfotografering. Enkelte kameraer fikk problemer så snart vi begynte å zoome.Montasjen over består av utsnitt fra bilder tatt på full tele, innendørs. Rommet var smalt, og hadde hvite vegger, belysningen var god, og avstanden fra motivet var 4,5 m - helt på grensen av blitsrekkevidden. Det ble benyttet tvungen blits, og vi holdt kameraene i hånden.

Forsøket ble gjentatt gang etter gang, og kun to kameraer hadde bare små eller ingen problemer med å fokusere, Fujifilm Finepix S5500, og Panasonic Lumix DMC FZ3. Sistnevnte trengte bare ett forsøk, takket være en imponerende autofokus - selv ved 12x, og vi har knapt tatt et uskarpt bilde med dette kameraet!

Konica Minolta DiMAGE Z3 klarte å fokusere innimellom, men fikk i dette tilfellet problemer med blits-rekkevidden.

Aller dårligst ut kom Olympus Camedia C770UZ, som ikke bare hadde problemer med å fokusere, autofokusen brukte i tillegg svært lang tid på å gi opp!

Vi understreker at det her er snakk om egenskapene ved full tele, og at de fleste kameraene klarte seg langt bedre på full vidvinkel.

Makro

Nærgrensen ved makrofotografering varierer fra 1 til 10 cm. Klikk her for å se hvordan dette utarter seg i praksis!

Lenker til alle seks testomtalene:

[Canon Powershot S1-iS] [Fujifilm Finepix S5500]
[Konica Minolta DiMAGE Z3] [Nikon Coolpix 4800]
[Olympus Camedia C-770 UZ] [Panasonic LUMIX DMC-FZ3]

Her kan du sammenligne kameraene:

Detaljert oversikt og sammenligning av tekniske data
Sammenligne ytelse
Sammenligne LCD
Sammenligne fokusegenskaper
Sammenligne bildekvalitet
Bildeeksempler
Best i test