Med Keygrinder trenger du bare å huske ett passord, men allikevel får du forskjellige passord til forskjellige nettsteder.
Med Keygrinder trenger du bare å huske ett passord, men allikevel får du forskjellige passord til forskjellige nettsteder.Vis mer

Samme passord overalt?

Egentlig ingen sikkerhetsanbefaling, men med dette snedige trikset …

Er du fast leser av DinSide har du neppe unngått våre stadig gjentatte oppfordring:

Ikke bruk det samme passordet overalt.

Grunnen er enkel – dersom noen på en eller annen måte får tak i dette passordet, for eksempel ved at et nettsted blir hacket, sitter hackeren plutselig med muligheten til å logge på som deg overalt på nettet.

SAMLESIDE:

Datasikkerhet

For et par måneder siden laget vi derfor en grundig innføring i Lastpass; en av de mest populære passordtjenestene på nettet. Lastpass hjelper deg å ta vare på passordene slik at du slipper å huske dem, men der du allikevel kan ha ett passord per nettsted. Det fordrer imidlertid at du velger å stole på at Lastpass tar godt vare på passordene dine.

Passord + domene = nytt passord

En annen løsning er KeyGrinder. Dette er ganske enkelt en nettside som tar i mot to ting fra deg: et passord og domenet du vil logge deg på.

Disse to kombineres og mates inn i en hash-funksjon – en enveisfunksjon der samme inndata alltid gir samme utdata, men uten mulighet for å reversere. Resultatet blir et passord som du kan bruke på den angitte nettsiden, og det overføres ikke noe data til KeyGrinder når du bruker tjenesten. Funksjonen kjører lokalt i nettleseren din.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hvor sikkert er passordet ditt?

Dermed kan du i praksis bruke det samme passordet overalt. Du må imidlertid alltid oppgi det hos KeyGrinder først, sammen med domenet du skal logge på (dinside.no, facebook.com, ebay.com e.l.) for å få den hashede utgaven; altså passordet du skal logge deg på med, og som vil være forskjellig fra nettsted til nettsted.

For å gjøre det litt enklere, finnes det også en bookmarklet du kan trykke på for automatisk å åpne Keygrinder med URL-en du besøker fylt ut (slik at du kun trenger å angi passordet). I tillegg finnes det en app for iOS (App Store, gratis).

Prøv selv på keygrinder.com.