Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

SagemCom Spiga - verdens minste PC

Spiga får plass i lommen, og kjører XP.

Minibærbare PC-er har vært en stor salgssuksess de siste par årene. Disse maskinene er typisk utstyrt med en 10-tommers skjerm og veier under halvannet kilo.

LES OGSÅ:

De blir imidlertid som svære monstre å regne sett i forhold til lille Spiga fra Sagemcom. Dette er en mikrodatamaskin i ordets rette forstand, ifølge selskapet skal det være verdens minste fullverdige PC.

Den måler ikke mer enn 15,8 x 9,41 x 18,6 cm, og vektnåla stopper på 315 gram.

Smått men skarpt

Skjermen måler 4,8 tommer, og er trykkfølsom. Oppløsningen er på hele 1024 x 768 piksler, og da sier det seg selv av ikoner og tekst blir svært smått. Derfor må du bruke den medfølgende pinnen når du skal navigere rundt og klikke i vinduer og menyer. Teksten går relativt greit å lese hvis du har normalt syn, takket være god skarphet og kontrast.

 Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Spiga har også webkamera med 1,3 megapiksels oppløsning, bluetooth, trådløst nettverk (WLAN), én USB-port, minnekortleser for microSD-kort (inntil 16GB), samt innebygd mikrofon og høyttaler på 1,5W.

Dessuten kan den benyttes på mobilnettet, takket være den innebygde 3G/HSDPA-adapteren og tilhørende simkortleseren.

 Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Går ganske kjapt

Tastaturet er trangt, og egner seg kun til én eller tofinger-skriving. Responsen er imidlertid god, og det avgir lite støy under skriving.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På innsiden sitter en 1,1 GHz Intel Atom-prosessor, 512 MB minne, og operativsystemet er ikke uventet Windows XP. Takket være en rimelig rask SSD-systemdisk på 8 GB starter den opp på 33 sekunder i vår måling, og jobber relativt kjapt med mindre krevende applikasjoner, inkludert Office-programmer, surfing på nettet og programmer for å spille av lyd og musikk, for eksempel Spotify.

Det er også mulig å spille av de fleste standardoppløste videofiler av ymse formater, men HD-oppløst materiale krever mer kraft enn denne maskinen er i stand til å prosessere. Splash Lite er et godt valg i disse tilfellene.

Noen merkelige designvalg

Det følger med øreplugger av distutabel kvalitet, uheldigvis er kontakten mot PC-en proprietær, så det er ikke bare bare å plugge inn favoritt-hodetelefonene dine. Sagemcom har ikke noen umiddelbare planer om å tilby en overgang til minijack, forstå det den som kan.

 Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

For nettopp dette anser vi å være et relativt stort drawback ved Spiga. Flere vi har snakket med, oss selv inkludert, tenkte umiddelbart på å kunne koble PC-en til hjemmeanlegget for å streame musikk fra Spotify og Wimp. Med en vanlig minijack-utgang hadde det vært uproblematisk. Å bruke et eksternt USB-lydkort kan være en alternativ løsning.

Et annet bruksområde flere i testpanelet også så for seg, var presentasjoner i møter etc. Det lar seg imidlertid ikke løse uten videre, siden maskinen mangler videoutgang. Det finnes riktignok USB-løsninger også her, men det blir fort mye styr for å få alt til å spille hinderløst.

 Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Så hvem er egentlig målgruppen? Det er ikke så lett å si. Maskinen er for liten til å jobbe særlig effektivt på, og siden den mangler både lyd- og skjermutgang er det også svært begrensede tilkoblingsmuligheter.

Den kan selvfølgelig brukes til å se lavoppløst film, surfe på nettet, ha videokonferanser og lignende, men det kan også en hver mobiltelefon med respekt for seg selv. Og sjansen er stor for at mobilen er langt mer optimal for små skjermer enn hva tilfellet er med ti år gamle Windows XP. Du slipper til og med å bruke pekepenn på de fleste av dem, og du slipper som regel virus.

Oppsummert

Alt i alt blir derfor ikke Spiga noe for andre enn helt spesielt interesserte, med mindre du bare kjøre windowsprogrammene dine i miniatyrutgaver. Alle andre bør heller holde seg til mobiltelefonen sin, eller kjøpe en minibærbar til halve prisen.

Spiga er ventet på markedet i løpet av sommeren, og prisen er satt til veiledende 3995 kroner inkludert moms. Mer informasjon får du hos Sagemcom.

Testresultat

Sagemcom Spiga

Svært liten og lett, høyoppløst, skarp trykkfølsom skjerm, musestille, høy gadget-faktor.

For få og sære tilkoblinger, ikke noe for svaksynte, XP er lang fra optimalt for små skjermer, for høy pris.

Se alle våre tester

Les også: