Safirglass for deksler og berøringsskjermer Foto: GT Advanced Tehcnologies
Safirglass for deksler og berøringsskjermer Foto: GT Advanced TehcnologiesVis mer

Safirglass på smartmobilen?

Kan vi få helt uknuselig glass på mobilen? Noen tror at safirglass blir det neste.

Det er ikke mange år siden ingen ville tro at "alle" gikk rundt med en dings med glassplate på i lomma. Ikke bare voksne langt opp i alderdommen, men barn helt ned i småskolealderen blir utstyrt med smartmobiler. Med glass, som knuses i blant og gjerne koster rundt tusenlappen å skifte (hvis man ikke gjør det selv).

Slik bytter du glass på iPhone 3g og 3gs
Slik bytter du glass på iPhone 4

Glasset som hovedsaklig benyttes i dagens mobiler, nettbrett og berøringsfølsomme PC-er heter Gorillaglass, og er et produkt fra firmaet Corning. Det er kjemisk herdet i en prosess som skaper en svært hard overflate med en struktur som også strekker seg lenger inn i materialet. Det gjør både at glasset vanskelig får riper og at hakk og riper som likevel måtte oppstå ikke sprer seg innover eller utover i glasset.

Slik presenterer Corning fordelene med Gorillaglass Foto: Corning
Slik presenterer Corning fordelene med Gorillaglass Foto: Corning Vis mer


Men vi snakker tross alt om glass, og det knuses dersom man er uheldig og mister mobilen på noe spisst og hardt eller i en svært ugunstig vinkel.

Finnes det alternativer?

Det finnes gjennomsiktelige materialer som er langt mer fleksible og tåler nesten hva det skal være av støt. Polykarbonat, som brukes i brusflasker, politiskjold, karosserier til radiostyrte biler blant annet, tåler utrolig mye juling.

Det er likevel ubrukelig som "glass" til mobiler, fordi det får riper, men det kan fint brukes til bakdeksel, det gjør de fleste mobilprodusentene.

Men det finnes et aktuelt materiale som er enda hardere og sterkere enn Gorillaglass.

Vi snakker om safirglass.

Safirglass framstilles industrielt, og er rett og slett aluminiumsoksyd i krystallisk form. I naturen forekommer det som mineralet korund og danner edelstener i forskjellige farger, avhengig av spor av andre metaller. Har det spor av krom får vi rubin, av jern, titan og krom får vi fra valører av blekgul til blå safir.

Strukturen i Korund (Corundum) Foto: Wikipedia
Strukturen i Korund (Corundum) Foto: Wikipedia Vis mer


Uren korund brukes til slipemiddel, som for eksempel smergelpapir.

Safir er det nest hardeste materialet vi kjenner, det er plassert som nummer 9 på skalaen, som toppes av diamant på 10.

Safirglass er langt fra noe nytt, det har blitt produsert i mange tiår. Det brukes i armbåndsur, i strekkodelesere, i militært og medisinsk utstyr. Til linsedekselet over kameralinsen på iPhone 5 sitter det safirglass. Men det kan se ut til at prisen på safirglass etter hvert kan bli tilstrekkelig lav for å kunne brukes i de mer avanserte mobilene.

En mulig løsning er kombinasjon av safir og Gorillaglass, med et hårtynt lag safirglass laminert på Gorillaglass.

GT Advanced Technologies i USA har kjøpt opp en amerikansk produsent av solceller som har utviklet en produksjonsteknikk for spesielt tynne lag av safirglass. Men også flere produsenter, som Rubicon Technologies i USA, Monocrystal i Russland og Sapphire Technology i Sydkorea har annonsert nye produkter og lavere priser.

Kanskje blir safirglass Apples trumfkort ved neste lansering, eller Samsungs?

Prisøkningen vil sannsynligvis være rimeligere enn alternativer som bytte av glass eller ekstra forsikring. Det er definitivt et framskritt.