Nettleseren Safari med sin "Top Sites" startside.
Nettleseren Safari med sin "Top Sites" startside.Vis mer

Safari-hull tettes tregest

Apple mye tregere enn konkurrentene.

«Apple brukte i snitt 13 dager fra en sårbarhet ble oppdaget, til den ble fikset, viser Symantecs rapport.»


Sikkerhetsselskapet Symantec har nettopp lagt fram sin årlige sikkerhetsrapport for Internett, og som vanlig konkluderes det med at truslene er dramatisk mye større nå enn tidligere år.

Det er imidlertid ikke virusene som utgjør den største trusselen lenger. I Norge var 71% av de observerte truslene i fjor trojanere, mens virus kun utgjorde 4%.

Angrep på World Wide Web skjer som regel ved at brukerne lures inn på suspekte nettsider som utnytter sårbarheter i nettleseren og tilleggsprogrammer, for eksempel integrert PDF-leser, ifølge Symantec.

Safari-hull tettes tregest


Slik har trusselbildet på nettet utviklet seg de siste årene, ifølge Symantec.

Apple tregest

I 2009 ble det oppdaget 169 nye sårbarheter i Mozilla Firefox. Det var langt mer enn i samtlige av de andre store nettleserne. Til sammenligning ble det oppdaget 45 nye sårbarheter i Internet Explorer, 41 i Google Chrome, og 25 i Opera.

Det tok imidlertid under en dag i snitt før sårbarhetene var fjernet både for Opera, Internet Explorer og Firefox. Verre var det for Safari. Der ble det oppdaget 94 nye sårbarheter, og Apple brukte i snitt 13 dager fra en sårbarhet ble oppdaget, til den ble fikset, viser Symantecs rapport.

Les også: Nå blir du tvunget til å velge nettleser

Spammer som aldri før

Hva mener du?

Er trusselbildet opphauset? (Avsluttet)
Ja, merker ikke noe til det(60%) 249
Nei, Symantec har rett.(29%) 119
Vet ikke(11%) 45
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Spam er fortsatt et økende problem, ifølge Symantec. I 2009 bestod ikke mindre enn 88% av all epost av søppelpost eller spam - rundt 107 milliarder meldinger. Hele 85% av disse kom fra såkalte botnett, altså infiserte maskiner som masseutsender epost uten at du som bruker er klar over det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å unngå problemene lønner det seg å sørge for oppdaterte sikkerhetsprogrammer, og bruke sunn fornuft når man surfer i "ukjent farvann".

Her er de beste antivirusverktøyene