Så raskt har trådløst nett blitt

Den nye 802.11ac standarden åpner for et stort sprang i ytelse. Asus legger lista enda høyere.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For et par uker siden testet vi en ruter og en mediebro fra Buffalo, som kommuniserer over den nye 802.11ac standarden. Testen finner du i denne artikkelen.

Dette var den første testen av utstyr med ac-standarden, og løsningen leverte overlegent. Sammenlignet med topp utstyr som bruker den mest potente utgaven av 802.11n med tre antenner og tre datastrømmer oppnådde vi nesten dobbel hastighet.

Men nå kommer Asus med nye enheter som leverer enda bedre ytelse.

Asus RT-AC66U

Ruteren ligner til forveksling den tidligere toppmodellen RT-N66U, som vi testet i slutten av februar 2012. Selve enheten er ganske liten sammenlignet med en del andre rutere, men antennene er eksterne og ganske store.

Tilkoblingene er de vanlige WAN pluss fire LAN, med Gigabit nettverksstøtte og 2 USB-porter for deling av skriver og lagring.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Tre modi

RT-AC66U kan fungere i tre modi. Enten som vanlig ruter, som media-nettverksbro eller som rent aksesspunkt.

Har du en nettverkstilbyder som bare leverer en IP-adresse ut av boksen, bruker du RT AC66U som ruter og utnytter alle dens egenskaper. Har du en nettverkstilbyder som leverer en boks med ruterfunksjoner kan du likevel få en optimal trådløs-løsning ved å bruke RT AC66U i aksesspunkt-modus.

Vil du ha en optimal trådløs forbindelse til mediebruk bruker du to RT AC66U og setter den ene som nettverksbro, eller Mediabridge som Asus kaller det.

Det er denne funksjonen vi har testet i første omgang.

Installasjon

Installasjon av Asus sine rutere skjer uten CD. Kobler du til PC og åpner nettleseren kommer du rett inn i ruteroppsettet. RT-AC66U har det samme brukervennlige grensesnittet som forgjengeren RT-N66U, hvis du ikke har helt spesielle behov er du på nett i løpet av 30 sekunder.

Skal du bruke en av to rutere som nettverksbro er det enda færre valg i oppsettet, men brukervennligheten for å laget et slikt oppsett er ikke like rett fram som å sette den opp som ruter.

Det som skjer etter at du har satt den opp som nettverksbro er at du mister IP-adresse på PC-en. Deretter må du bruke et lite program som ligger på CD-en som følger med for å finne ruteren og koble deg opp mot denne.

Dette var litt plundrete, og vi mener det er rom for forbedringer på dette punktet.

Men når vi først var oppe og begynte å måle hastigheten var irritasjonen over dette raskt borte. Her snakker vi om hastigheter som vi ikke trodde var mulig for kort tid siden.

Ytelse

Den tilsvarende løsningen fra Buffalo ga oss hakaslepp, men Asus har klart å jekke opp ytelsen et solid hakk.

Den raskeste 802.11n løsningen (lysegrønn linje i grafen) vi har testet ligger på oppunder 20 Mbyte (160Mbit) i sekundet, mens Buffalo ac presterte rundt 35 Mbyte/sekund (280 Mbit grønn linje i graf).

Men Asus klarer altså rundt 55 Megabyte/sekund, som tilsvarer 440 Megabit (rød linje i graf)!

Vi testet også kablet gigabit med kabler rett i ruteren mellom to maskiner og fikk 856 Megabit netto hastighet.

image: Så raskt har trådløst nett blitt


Asus leverer med andre ord trådløst over halvparten av det vi får med en nettverkskabel!

Vi er imponert!

Mer testing.

Vi fortsetter å teste ruteren i andre sammenhenger, og kommer tilbake til en full test i løpet av kort tid.

Vi kunne bare ikke vente med å dele dette imponerende resultatet med våre lesere!

Les også vår test av Buffalo AirStation 1300.