Så rask er prosessoren

Lurer du på hvor rask prosessoren i PCen din er sammenlignet med andre? Her er muligens den beste rangeringen.

Vi får daglig spørsmål fra lesere som er i tvil om de skal velge en PC med prosessor fra AMD eller Intel, om de skal gå for én, to, tre eller fire kjerner, om hvilken prosessor som gir mest ytelse for pengene osv.

Slike enkle spørsmål har dessverre ingen enkle svar.

Det er så mange faktorer som spiller inn på totalytelsen, eksempelvis brikkesett på hovedkort, hvilket minne som sitter i maskinen, osv.

En prosessorer kan også løse enkelte oppgaver bedre enn andre på ett område, mens den er vesentlig tregere på andre.

Det finnes en mulighet

Skal man likevel våge seg på å lage en rangering, må man først finne et tall for prosessorens totalytelse. Videre kreves det at det testes noen tusen forskjellige PCer. Deretter kan du i hvert fall få en viss oversikt over hva du kan forvente om du velger et system med prosessor a kontra prosessor b.

Det var nettopp dette som var utgangspunktet da selskapet Passmark lanserte nettstedet cpubenchmark.net i fjor vinter. Ved hjelp av sin egenutviklede programvare PerformanceTest lar de nemlig brukerne laste opp sine ytelsestall til en sentral database, og det er disse tallene som danner grunnlaget for det som kanskje er blitt nettets beste rangering av prosessorer.

Tallet sier ikke hvor raskt prosessoren jobber, bare hvordan den rangeres i forhold til andre prosessorer.

Du finner flere forskjellige innfallsvinkler til rangeringene. "List of CPU's" er et godt utgangspunkt for å finne nettopp din prosessor. Klikker du på den, lages en sammenligning mot andre prosessorer på direkten.
Du finner flere forskjellige innfallsvinkler til rangeringene. "List of CPU's" er et godt utgangspunkt for å finne nettopp din prosessor. Klikker du på den, lages en sammenligning mot andre prosessorer på direkten. Vis mer

(artikkelen fortsetter under grafikken)

Oppdateres daglig

112. plass? Sjef, jeg trenger ny PC!!
112. plass? Sjef, jeg trenger ny PC!! Vis mer


Så langt har mer enn 10.000 brukere lastet opp sine ytelsestall, og mer enn 360 forskjellige prosessortyper er registrert i databasen. Her finnes flere forskjellige sorteringer å velge mellom, inkludert en egen oversikt over overklokkede prosessorer, og utlistingene oppdateres daglig.

Du finner rangeringene her.

Ønsker du å teste prosessoren i PCen din selv, kan du laste ned Passmark-programvaren gratis her (4,5 MB).

For å teste PCen din velger du "Tests ->Run All Tests" fra menylinjen. Hvis du ønsker å bidra med dine ytelsestall i databasen kan du velge "Baseline ->Upload Baseline to Web" når testene er ferdigkjørt.

Les også:
TEST: Hvilken billigprosessor?
TEST: Hvilken dyr prosessor?

(Artikkelen ble publisert første gang sommeren 2008. Oppdatert og republisert 2. januar 2009)