Så mye koster nettlagringen

Microsoft har nettopp kuttet prisene. Er det nok til å være billigst?

<b>LAGRING:</b> Google tar mindre for 1TB enn Dropbox tar for 100GB. Foto: ALL OVER PRESS
LAGRING: Google tar mindre for 1TB enn Dropbox tar for 100GB. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne uka senket Microsoft prisene på OneDrive; selskapets nettlagringstjeneste som nylig skiftet navn fra SkyDrive.

Samtidig økte de lagringsplassen for gratisbrukerne – fra 7 til 15 gigabyte.

Vi har sammenlignet prisene med andre ledende nettlagringstjenester:

  • Dropbox
  • Google Drive
  • Box
  • Bitcasa
  • Jottacloud
Merk at dette kun er en prissammenligning. Vi har ikke testet opp- og nedlastinghastigheter, funksjonalitet eller lignende.

Gratisversjonen

Dersom du ikke vil bruke penger på en slik tjeneste, tilbyr alle aktørene gratis lagringsplass. Så mye får du uten å betale:

Dropbox: 2GB
Dropbox gir deg 2GB gratis lagringsplass i utgangspunktet. I tillegg er det mulig å få ekstra gratis lagringsplass ved å invitere venner – 500MB ekstra på hver om din venn tar tjenesten i bruk. Du kan også få 3GB ekstra ved å bruke Carousel, samt ekstra lagringsplass for å knytte til sosiale nettverk, bruke diverse tjenester og fullføre oppgaver. Maksimal gratis lagringsplass er 18GB totalt.

Google Drive: 15GB
Google gir gratisbrukere 15GB lagringsplass. I tillegg kan du lagre et ubegrenset antall nedskalerte bilder (3Mp) uten at det teller mot de 15 gigabytene.

Box: 10GB
Gratisbrukere av Box-tjenesten får 10GB gratis lagringsplass. Innimellom kjører de kampanjer der man kan få 50GB for å laste ned en ny versjon av appen eller lignende. Merk at filstørrelsen i gratisversjonen er begrenset til 250MB.

Bitcasa: 5GB
Du får 5GB gratis lagringsplass hos Bitcasa. I tillegg får du 1GB ekstra for hver venn du får til å bruke tjenesten. Du kan også få ekstra lagringsplass ved å laste ned apper til mobil eller PC, samt koble til Facebook- og Twitterkonti. Maksimal ekstra lagringsplass er 15GB; altså 20GB totalt.

Jottacloud: 5GB
Den norske tjenesten Jottacloud tilbyr 5GB gratis lagringsplass i nettskyen, men har et svært fordeltaktig program om du ikke kvier deg for å invitere venner til tjenesten. For hver venn du verver, får begge parter 5GB hver; maksimalt 100GB total lagringsplass uten å betale.

Les også: Vi har besøkt Jotta

OneDrive: 15GB
Microsofts siste oppgradering av OneDrive-tjenesten gir 15GB gratis lagringsplass til alle brukere. I tillegg får du 3GB ekstra om du aktiverer automatisk opplasting fra telefonen, samt 500MB for hver venn du får til å bruke tjenesten (maks 5GB). Maksimalt kan du derfor få 23GB gratis lagringsplass.

Med andre ord:
OneDrive og Google Drive gir deg mest lagringsplass uten at du trenger å foreta deg noe – 15GB hver. Ingen tilbyr like mye gratis lagringsplass som Jottacloud (100GB), forutsatt at du inviterer nok venner til å bruke tjenesten.

Les også: Samler alle nettlagringstjenestene på ett sted

For deg som vil ha mer

Alle de omtalte tjenestene lar deg selvsagt betale for mer lagringsplass – det er jo strengt tatt hele forretningsmodellen.

Under finner du en tabell som viser hvor mye du må betale i året for ulike størrelser. Merk at vi har valgt billigst mulig måte, altså der vi fortrinnsvis betaler pr år dersom det er mulig.

Oppdatert: Etter at denne artikkelen ble publisert, har Jotta endret sin prisstruktur. Nå tilbys kun ubegrenset lagring for ubegrenset antall enheter for 590 kroner i året eller 59 kroner måneden om du heller vil betale månedlig.

Prissammenligning, nettlagring
 DropboxBoxGoogleOnedrive*BitcasaJotta
20GB     100
50GB     200
100GB823733146168 350
200GB1654  336  
500GB4148    1700
1TB  733549***605 
5TB    3049 
10TB  7332   
Ubegrenset    6304490/100**
Priser samlet inn 25. juni 2014 (USD=6,11 / EUR=8,31)


Vi har noen merknader i tabellen:
* Lagringsplass du kjøper hos Microsoft Onedrive kommer i tillegg til gratisplassen. Merk at disse prisene ikke blir effektuert før om en måned.
** Jottacloud tilbyr ubegrenset lagring der du betaler pr enhet; 490 kroner i året for PC-er og 100 kroner i året for mobiltelefoner/nettbrett.
*** Microsoft tilbyr 1TB lagringsplass til Office 365-kunder, som da også inkluderer full Office-lisens. De har også en flerbrukerlisens der fem brukere får Office og hver sin terabyte med lagringsplass til 799,- pr år totalt. Siden denne fordeles mellom flere, har vi imidlertid ikke satt den i 5TB-raden i tabellen.

Merk også at Google og Microsoft er de to aktørene hvis priser er basert på månedlig innbetaling. De andre er basert på årlig betaling, der enkelte tilbyr månedlig betaling mot en høyere pris pr måned.

Som du ser koster 100GB lagringsplass mer enn fem ganger så mye hos Dropbox sammenlignet med Google Drive. Faktisk får du ti ganger så stor lagringsplass hos Google for mindre penger enn hva Dropbox tar, og 1TB nettlagring er billigst hos Microsoft der du i tillegg får med en lisens på Microsoft Office.

Microsoft er fortsatt såvidt dyrere enn Google for 100GB, men du får i det minste denne lagringsplassen i tillegg til det du har fått av gratis lagringsplass (dette gjelder ikke for Google). Dessuten gir Microsoft som nevnt alle Office 365-kunder 1TB lagringsplass i nettskyen.

Vil du ikke tenke på lagringsplassen, vil Jottacloud være det beste valget for mange, med mindre du skal ha veldig mange enheter koblet til den samme kontoen.

Hva med iCloud?

For å komme kommentarfeltet i forkjøpet, presiserer vi at vi har valgt ikke å ta med Apples iCloud-tjeneste i denne prisoversikten, fordi den i all hovedsak kun er tilgjengelig for Apple-enheter og ikke byr på tradisjonell fillagring foreløpig.

Dette er blant nyhetene i iOS8 – da blir iCloud til iCloud Drive, som også lar deg lagre filer på vanlig måte.

Men, vi kan selvsagt ta med prisene også her:
Gratis: 5GB
10GB (=15 totalt): 140 kroner pr år
20GB (=25 totalt): 280 kroner pr år
50GB (=55 totalt): 700 kroner pr år

Med andre ord tar Apple mer betalt for 50GB enn Bitcasa tar for 1TB.

Oppdatert: I følge LA Times kommer Apple til å kutte prisene i fremtiden, med én dollar i måneden for 20GB og fire dollar i måneden for 200GB.

SAMLESIDE: Nettlagring

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!