Så mye koster Galaxy Tab-delene

Analyseselskap har plukket den fra hverandre og regnet ut kostnaden.

Hva koster det egentlig å bygge en datamaskin? Hvis du bygger den selv er det ganske enkelt å legge sammen deleprisene + frakt, og så har du kostnaden.

Men for et selskap som lager datamaskiner er det langt mer komplisert. For det første ligger kanskje mesteparten av kostnadene i forkant av selve byggeprosessen, i plan- og utviklingsfasen. I tillegg kommer selvfølgelig kostnader knyttet til utvikling og kjøp av programvare, lisenser, royalties og fortjenestemarginer - for å nevne noe.

Analyseselskapet iSuppli har imidlertid plukket fra hverandre Samsungs mye omtalte nettbrett Galaxy Tab, og har regnet seg fram til en material- og produksjonskostnad på 214,57 amerikanske dollar. Med dagens lave dollarkurs betyr det rundt 1.230 norske kroner.

- iPad er dyrere

iSuppli har plukket fra hverandre Galaxy Tab og funnet priser på hver eneste liten del. Foto: iSuppli
iSuppli har plukket fra hverandre Galaxy Tab og funnet priser på hver eneste liten del. Foto: iSuppli Vis mer


Ifølge samme selskap er dette rundt 60 dollar (ca 340 kroner) mindre enn hva det koster å produsere en Apple iPad. Sistnevnte har riktignok en mye større skjerm (10" mot 7" på Galaxy Tab), men mangler både kamera, minnekortplass og telefonimuligheter.

iSupplis Andrew Rassweiler, som er ansvarlig for analysen, hevder uansett at forskjellen først og fremst ligger i skjermteknologien, der iPad ligger et godt hestehode foran Galaxy Tab, ikke bare når det gjelder størrelse og oppløsning.

Dette koster den i butikken

Samsung Galaxy Tab koster fra rundt 6.500 kroner i norske butikker dersom du kjøper den uten noen form for abonnementsbinding. I skrivende stund er ikke Apples iPad offisielt tilgjengelig i Norge, men enkelte nettbutikker importerer og selger i egen regi. Den billigste iPad-en (16 GB, uten 3G) koster fra rundt 4.500 kroner ifølge prissammenligningstjenesten Prisjakt.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: DinSide tester iPad