Så mye kom sluttregningen på

Etter å ha trålt de forskjellige nettbutikkene for tilbud, endte vi opp med å kjøpe et nytt Socket A-hovedkort og en AMD Duron-prosessor.

[Ugjyldig objekt (NAV25997)]

Prisene på AMD-prosessor har gått kraftig ned i det siste, og en rekke tester, blant annet utført av Toms Hardwareguide, viser at AMD-baserte systemer utvilsomt gir mest for pengene. Ytelsesmessig ligger AMDs Duron-prosessor helt i ryggen på PentiumIII-prosessorer med samme klokkefrekvens i de aller fleste sammenhenger.

Slettes ikke dyrt

Hovedkortet som vi kjøpte var av merket Aopen, med betegnelsen AK73 Pro. Det er et rimelig kort som har innebygd lydkort, og støtter AMD Athlon og Duron-prosessorer . Vi har gode erfaringer med Aopen tidligere, og betalte rett i underkant av tusenlappen for dette kortet.

Nettbutikken vi handlet hos hadde tilbud på Duron 750 MHz-prosessorer på det aktuelle tidspunktet, og vi betalte rundt 500 kroner for denne, vifte inkludert. Selv om det fantes langt kraftigere prosessorer å få kjøpt, ga denne prosessoren fortsatt glimrende ytelse i de aller fleste sammenhenger, til en svært billig penge.

Skjermkort kjøpte vi også, et relativt kraftig Geforce2 MX-kort fra Microstar. Dette kortet gir god ytelse selv i nye og krevende programmer og spill. Kortet kostet rett i underkant av 800 kroner.

Vi kjøpte også en original 128 MB PC133 SDRAM minnebrikke, som vi fikk for under 200 kroner. Mus med scrolle-hjul av god kvalitet fra Logitech kostet oss rundt 150 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt kom regningen på 2.800 kroner, frakt inkludert.

Stor interesse for brukt utstyr

I mellomtiden hadde vi fått solgt det gamle hovedkortet, prosessoren, minnet, skjermkortet og lydkortet for 1.250 kroner på QXL auksjon. Interessen for utstyret var større enn vi hadde forventet, og det var i hovedsak minnet som trakk opp prisen. SIMM-minnebrikker er ikke så lett å få tak i lenger, og nettbutikker selger gjerne 64 MB alene til samme pris som vedkommende kjøper betalte for hele vår pakke.

Dermed satt vi igjen med en sluttregning på 1.550 kroner.

Sjekk nettbutikkene selv

Det finnes en rekke rimelige og seriøse nettbutikker hvor du kan få kjøpt deler, og ende opp med omtrent det samme regnestykket som vi har presentert i denne artikkelen. Her er noen av dem du bør sjekke ut før du handler:

ITButikken
Komplett AS
PS Data
Multicom
Compo Data AS
TopLine
Flexi data.no
IT Data

Gjør-det-selv-skolen

Selve arbeidet med å ta ut den gamle innmaten i PCen og sette i ny, var unnagjort på en liten time.

Senere i høst vil vi lansere en oppgraderingsskole som blant annet tar deg gjennom prosessen med å bytte hovedkort og prosessor. Selv om det kan virke komplisert for uinnvidde, behøver det slettes ikke å være noen hokus-pokus. Sammenligner du det med byggesett fra lekebutikken vil vi anta at vanskelighetsnivået tilsvarer passende utfordringer for barn i alderen 9-12 år…

Les også vår artikkel om hva det koster å bygge sin egen kraft-PC til 7.500 kroner. Du finner artikkelen her.

Gå tilbake til hovedartikkel, der du også kan diskutere temaet med andre