Så mye data leverer Netflix

Videotjenesten står for svimlende mye dataoverføring.

<strong>4K:</strong> Breaking Bad er én av Netflix-seriene som er tilgjengelig i 4K-oppløsning dersom du har nødvendig utstyr og rask nettlinje. Foto: ØYVIND PAULSEN
4K: Breaking Bad er én av Netflix-seriene som er tilgjengelig i 4K-oppløsning dersom du har nødvendig utstyr og rask nettlinje. Foto: ØYVIND PAULSENVis mer

Det finnes mange populære strømmetjenester for video, og den mest populære er Netflix, som til å begynne med egentlig var en postkassetjeneste der man betalte en fast abonnementssum og fikk tilsendt DVD-er man kunne bytte så ofte man ville.

Senere kom imidlertid nettversjonen der man ikke lenger trengte fysiske plater og heller kunne strømme filmene direkte i nettleseren.

LES OGSÅ: Slik gjør du Netflix bedre

Én tredjedel av trafikken

Undersøkelser viser at Netflix står for omtrent 1/3 av trafikken på internett i USA. I mai kunne Time rapportere at Netflix stod for 34,1 prosent av nettrafikken (ikke inkludert det mobile nettet), mens YouTube på andre plass «bare» kunne skilte med 13,2 prosent.

På det mobile nettet var imidlertid historien en annen, der YouTube stod for drøye 17 prosent mens Netflix havnet på åttende plass på lista med 4,5 prosent av totaltrafikken.

Med andre ord er ikke bruken av Netflix på mobiltelefoner og nettbrett like stor, relativt sett, som foran en større skjerm.

Forleden dag kom støtte for full HD-oppløsning på iPhone 6 Plus, noe som nok vil gjøre at denne andelen kan øke.

3GB i timen

En video med HD-kvalitet hos Netflix beslaglegger cirka 3GB med data i timen, mens de som har utstyr med støtte for 4K kommer opp i hele 7GB pr time strømming.

Vil du strømme Netflix i 4K-oppløsning betyr det med andre ord at du trenger en nettlinje med minimum 16Mbit/s hastighet, mens du klarer deg med cirka 7Mbit/s for å strømme HD-filmer.

LES OGSÅ: Dyrere Netflix for 4K-brukere

Levende bilder

Hvilke strømmetjenester bruker du? (Avsluttet)
Netflix(30%) 4045
Youtube(22%) 2883
NRK(20%) 2737
TV2 Sumo(8%) 1060
Viaplay(8%) 1018
HBO(6%) 843
Andre(6%) 820
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I følge nettstedet Cord cutter news strømmet Netflix 6,5 milliarder timer nettvideo i løpet av det første kvartalet i år.

I HD-kvalitet tilsvarer det med andre ord 19.500.000 terabyte (=1000 gigabyte) med video, og dersom man antar at tallet holdes jevnt, vil det bety at Netflix bruker 78.000.000 terabyte i løpet av året, eller 78 exabyte som blir den mest korrekte benevnelsen.

Mindre piratkopiering

I Time-artikkelen nevnes det også at dataoverføring fra piratkopiering har falt fra 31 prosent av den totale trafikken til 8,3 prosent av trafikken i løpet av seks år.

Det er dermed liten tvil om at strømmetjenester som Netflix, Spotify og lignende har gjort at det piratkopieres mindre enn før.

Dinsides artikler om Netflix