Så liten blir PC-en

Alt blir mindre - sjekk Intels nye format.

En komplett PC med Core i3/i5 prosessor. Foto: Sweclockers.com
En komplett PC med Core i3/i5 prosessor. Foto: Sweclockers.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny produksjonsteknikk gir nye muligheter, og det er flere måter å utnytte disse på. Når det gjelder prosessorer er det ytelsen som øker mens strømforbruket synker, selve den fysiske prosessoren med alle sine tilkoblinger blir ikke mindre.

Men alt rundt prosessoren kan bli vesentlig mindre. På den nyeste Core-generasjonen har grafikkprosessoren forsvunnet inn i prosessoren, sammen med brikkene som fungerte som kontrollere for minne og perfienheter. Da er det ikke så mye areal igjen som trengs for at resten, som minnemoduler og tikoblinger skal få plass.

NUC - 10 x 10 cm

På Intel Platinum Summit 2012 i London viste Intel et helt nytt format, som ble kalt New Unit of Computing. Dette er den hittil minste formfaktoren for hovedkort med Intel-prosessorer, vesentlig mindre enn Mini-ITX på 17 x 17 cm.

Det finnes en rekke formfaktorer, fra ATX som fremdeles er det vanlige for store hovedkort til kraftige stasjonære PC-er, via microATX for små stasjonære, til Pico ITX på 100 x 72 mm og noen enda mindre. (Du finner en oversikt i denne artikkelen hos Wikipedia).

Visuell sammenligning av de viktigste formfaktorene for hovedkort. Foto: Wikipedia
Visuell sammenligning av de viktigste formfaktorene for hovedkort. Foto: Wikipedia Vis mer


Men det er plass til mye på et NUC-kort: En Intel Core prosessorsokkel (Core i3/i5), to SO-DIMM plasser til RAM, to mini PCIe plasser, HDMI, USB 3.0, Thunderbolt, Wi-Fi og Bluetooth.

Disse komponentene er typiske for bærbare, og har i det siste blitt enda mindre etter at maskiner som Macbook Air og maskiner bygd på Intels Ultrabook-initiativ her kommet på banen.

Intel har tenkt denne vesle enheten - størrelsen tilsvarer omtrent en Apple TV - til bruk i kiosker og skilt, men det er jo bare en liten del av mulighetene. Den har kraft nok til all generell PC-bruk og med HDMI, Thunderbolt og USB 3.0 kan den tilpasses det meste.

Levering skal i følge Intel skje i løpet av året, men pris er ikke kjent.

Flere bilder finner du hos sweclockers.com

Flere ferske datasaker på DinSide.no

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!