Så lett fjerner du kopisperren

Kjøpt DRM-beskyttet musikk på nettet? For 89 kroner er du fri - se hvordan og diskuter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har mang en gang beklaget oss med tanke på DRM-beskyttelse av musikk.

Diskuter nederst i saken

DRM står for Digital Rights Managment og går kort og godt ut på at de som selger musikk kan bestemme hvilke muligheter du har til å høre på den. Vi har tidliggere uttrykt misnøye med DRM-konseptet, og klappet høyt da EMI som det første plateselskapet begynte å selge DRM-fri musikk via iTunes music store. Endelig har en av de store hørt på forbrukerne, og

Denne gangen har vi kommet over et program som frigjør musikken fra DRM-restriksjon.

SoundTaxi lar deg høre DRM-beskyttede WMA-filer på iPod, Squeezebox eller hvor enn du måtte ønske.
SoundTaxi lar deg høre DRM-beskyttede WMA-filer på iPod, Squeezebox eller hvor enn du måtte ønske.
Vis mer


... men er det lovlig?

SoundTaxi fungerer etter følgende prinsipp: du velger hvilke DRM-beskyttede filer du vil konvertere, og deretter spilles musikken veldig fort igjennom lydkortet ditt - heldigvis uten at du trenger å høre på (tenk "smurf"). Lydstrømmen blir så spilt inn i en ny fil uten restriksjoner.

Dermed hevder utviklerne at selve DRM-beskyttelsen ikke omgås:

Is it illegal to convert DRM protected files with SoundTaxi? No, technically SoundTaxi does not circumvent Microsoft's or Apple's iTunes DRM protection. Microsoft's DRM protection system is unprotecting the protected DRM audio files.

Advokat Marc E. Mayer ved Mitchell Silberberg & Knupp representerer blant annet Apple og RIAA mener i følge pcworld.com at dette er ulovlig fordi det bryter med den såkalte "digital copyright millennium act"-loven, men poengterer samtidig at du neppe kan bli straffet for dette med mindre du deler de DRM-frie filene.

På den andre siden av bordet hevder Fred von Lohmann fra Electronic Frontier Foundation at dette er fullstendig lovlig fordi programmet kun tar opp ukryptert musikk, og at det er noe annet enn å cracke en kopibeskyttelse. Det er noe undertegnede nikker enig til.

image: Så lett fjerner du kopisperren


For - dette er strengt tatt mulig i iTunes også. Du kan brenne ut musikken du har kjøpt på CD for deretter å rippe den til harddisken til DRM-fritt format (som også kan gjøres i iTunes). Naturligvis snakker vi her om å rekomprimere allerede komprimert musikk, så de audiofile vil sikkert grøsse bare av tanken, men i våre ører er det svært få forskjeller å spore mellom den opprinnelige musikkfila og den konverterte varianten, så fremt bitraten holdes høy, selvsagt.

Støtter en haug av formater

SoundTaxi støtter en haug av formater, og kan konvertere DRM-beskyttet musikk fra både iTunes, MSN Music, Napster, Rhapsody, Zune, Yahoo Music, MusicMatch og mer til. Programmet finnes i en prøveversjon der du bare kan konvertere de første 30 sekundene i hver sang, men koster ikke mer enn $14.99, som i disse dager oversettes til snaue nitti kroner. Vi har prøvd gratisversjonen med en del forskjellige filer, og alt ser ut til å fungere helt smertefritt.

Tips en DRM-låst venn om denne artikkelen

Du kan laste ned eller kjøpe programmet fra de offisielle sidene: http://www.soundtaxi.info/

(Artikkelen ble første gang publisert juli 2007.)