Tastaturet på vår bærbare Acer hadde sett sine beste dager. Å bytte det viste seg å være en rimelig og relativt enkel jobb. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Tastaturet på vår bærbare Acer hadde sett sine beste dager. Å bytte det viste seg å være en rimelig og relativt enkel jobb. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Så lett bytter du tastaturet

Gir PC-en din en ansiktsløftning.

Publisert
Sist oppdatert

Begynner tastaturet på PC-en din å bli slitt? Eller kanskje du har kjøpt en PC i utlandet og ønsker å erstatte tastaturet med et norsk? Det behøver ikke være noen stor jobb å bytte tastaturplaten på en bærbar PC, selv om det er noen hakk mer omfattende enn å plugge inn et eksternt tastatur i USB-kontakten.

Spesielt kostbart behøver det heller ikke å være, bare du vet hvor du skal handle.

Gammel traver

I redaksjonen disponerer vi en snart tre år gammel Acer Aspire 7735ZG. Maskinen har fungert fint, men tastaturet har blitt slitt, og enkelte taster har løsnet og lar seg ikke feste igjen. Det er begrenset hvor mye penger vi ønsker å bruke på å vedlikeholde en tre år gammel bærbar PC, og en tur til verkstedet for å bytte tastatur kan for bli dyrt.

I vårt tilfelle har vi fått opplyst fra Acer at et nytt tastatur koster 350 kroner + mva. I tillegg skal teknikeren ha 500 kroner per påbegynte halvtime. Det ville med andre ord sannsynligvis ha kostet oss en tusenlapp å få byttet tastaturet, pluss fraktkostnader. Vi ville dessuten ha vært uten PC i reparasjonstiden.

Derfor bestemte vi oss for å ta saken i egne hender.

Hvor skal du lete?

Vi gjorde noen raske søk i norske nettbutikker, men fant ingen som solgte tastaturplater til denne PC-en. Fra Acer support ble vi tipset om den svenske nettbutikken Zandparts.com, som har et stort utvalg av reservedeler til blant annet Acer PC-er.

Her koster et nytt tastatur til vår maskin 153 norske kroner, altså godt under 200 kroners-grensen. I tillegg kommer frakt til Norge.

Det kan også være en idé, enten du har en bærbar fra Acer eller andre produsenter, å gjøre et kjapt søk på eBay. Vi søkte ganske enkelt etter 7735 keyboard nordic, og fant en forhandler i Hong Kong som tok 14,99 dollar + 9,99 dollar i frakt for et helt originalt tastatur til PC-en vår. Omregnet i norske kroner ble det 143 kroner, og da var altså frakten inkludert.

Etter halvannen uke kunne vi hente tastaturet på postkontoret, og vi var klare til å operere.

Nytt tastatur fra Hong Kong. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Nytt tastatur fra Hong Kong. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Slik gjorde vi det

På Acer Aspire 7735ZG og en rekke andre, nyere PC-er, er tastaturplaten festet med klips til chassiset, og det var relativt enkelt å vippe det løst fra toppen ved hjelp av en et flatt skrujern. Her gjelder det å være forsiktig og ta seg god tid. Bruk eventuelt noe av sterk plast, da er du godt sikret mot å sette merke i chassis eller lage andre skader.

Det er selvfølgelig også en god idé å løsne alt av strømkabler og batteri før du gjør inngrepet.

Vi brukte en smørkniv til å vippe løs tastaturplaten, men bruk gjerne noe av plast for å være helt sikker på at du ikke ødelelegger noe. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Vi brukte en smørkniv til å vippe løs tastaturplaten, men bruk gjerne noe av plast for å være helt sikker på at du ikke ødelelegger noe. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Tastaturet er festet til hovedkortet med en bred kabel. Selve kontakten har nesten alltid en klemme som vi ganske enkelt vippet opp med en tannpirker, og dermed løsnet kabelen fra kontakten.

En tannpirker eller annen spiss gjenstand av plast eller tre er fin å bruke for å åpne kontaktlåsen.
En tannpirker eller annen spiss gjenstand av plast eller tre er fin å bruke for å åpne kontaktlåsen. Vis mer


Deretter fjernet vi det gamle tastaturet, skjøv kabelen på det nye tastaturet forsiktig på plass i kontakten, og dyttet klemmen over kontakten igjen. Dette kan kanskje være den mest tålmodighetskrevende delen av jobben. Her er det en fordel med en stødig hånd og godt lys!

Skyv kabelen på plass, og dytt den svarte klemma tilbake i låseposisjon. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Skyv kabelen på plass, og dytt den svarte klemma tilbake i låseposisjon. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Til slutt skjøv vi tastaturplaten inn i sporene nederst i chassiset, og klipset det enkelt på plass ved å trykke rundt hele platen.

Så er det bare å kneppe det på plass ved å trykke rundt på begge sider og i toppen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Så er det bare å kneppe det på plass ved å trykke rundt på begge sider og i toppen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Hele operasjonen tok i underkant av fem minutter.

Sånn, da har vi forlenget livet til PC-en en god stund. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Sånn, da har vi forlenget livet til PC-en en god stund. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Kan være store forskjeller

Denne framgangsmåten virker på svært mange bærbare PC-er fra Acer, men det kan variere ganske mye fra produsent til produsent - og fra modell til modell. Det kan derfor være nødvendig med litt googling for å finne nøyaktig framgangsmåte på din modell. Her kan ofte YouTube være et fint sted å starte, det gjorde vi:

Samleside: Bærbar PC

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer