Hvor lang levetid har en harddisk?

Så lenge kan du forvente at en harddisk virker

Hvor trygge er egentlig dataene du har liggende på harddisken? 

MEKANIKK OG SLITASJE: Du har kanskje lagt merke til at gamle harddisker har en tendens til å bråke, før de til slutt tar kvelden? Mekanikken varer dessverre ikke evig. Foto: Dagbladet
MEKANIKK OG SLITASJE: Du har kanskje lagt merke til at gamle harddisker har en tendens til å bråke, før de til slutt tar kvelden? Mekanikken varer dessverre ikke evig. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At mekaniske harddisker ikke lever evig, er en sannhet som de fleste bør få med seg. Inni harddisken er det en blanding av elektronikk og mekanikk som slites og tæres av tidens tann, og med tiden vil de slutte å fungere.

Derfor er det uhyre viktig at du alltid har minst én kopi av dataene du ikke vil miste, som bilder, videoopptak, dokumenter og musikk.

Men hvor lenge kan du forvente at harddisken vil leve - og hvilke harddisker er mest pålitelige?

Dette påvirker levetiden
En harddisks levetid er avhengig av mange fysiske faktorer. Ytre påvirkninger som for eksempel slag, luftfuktighet, korrosjon, statisk elektrisitet, overspenning, strømbrudd, temperatur, vibrasjoner, mekanisk og elektronisk feil - eller en kombinasjon av to eller flere av disse tingene. Alt dette kan være med på å enten forkorte diskens levetid eller ta knekken på den helt.

Under relativt kontrollerte forhold er harddisker i dag robuste nok til at de fleste fabrikanter opererer med en garanti på 3 til 5 år (avhengig av modell) for oss vanlige forbrukere, og normalt sett vil de fleste disker overleve garantitiden med god margin.

Dette sier forbrukerkjøpsloven
Hvis harddisken din bare ryker uten videre (garantien bortfaller som regel ved uriktig bruk eller ytre påvirkninger som harde støt, lynnedslag og så videre) har du rett til å få den erstattet med en ny.

Forbrukerkjøpsloven gjelder også uansett garanti eller ikke, og den sier at reklamasjonsfristen er 2 år, eller 5 år dersom varen er ment å vare betydelig lengre enn 2 år. Ifølge forbrukerrådet inngår harddisker i den siste kategorien.

Hvilke disker er mest pålitelige?
Det finnes mange kilder til slike data, en av de mest brukte - og som vi også har skrevet om her på Dinside tidligere - er nettskyselskapet Backblaze, takket være at de både er storbrukere av harddisker, og samtidig offentliggjør statistikk om påliteligheten. Denne statistikken kan i det minste gi en bra pekepinn på hva du kan forvente.

Selskapet bruker hele 68.813 harddisker i sin store lagringsrigg, og selskapet forteller at de konsekvent kjøper de harddiskene som gir den beste balansen mellom pris og ytelse, basert på belastningstester og noen ukers bruk i produksjonen.

Forrige gang vi skrev om selskapet var i 2014. Da hadde de nettopp lagt fram en rapport som konkluderte med at det oftest oppstod feil på harddisker fra produsenten Seagate. Her var det kun 73,5 prosent av harddiskene som fungerte etter tre år. Best ut kom disker fra Hitachi, mens Western Digital plasserte seg i midten.

Store forskjeller

Nå har selskapet akkurat lagt fram en ny og oppdatert rapport, denne er basert på feil som har oppstått i perioden 1. april til 30. juni i år. Ut fra tallene har de regnet seg fram til at i underkant av 2 prosent av harddiskene feiler i løpet av ett år, men det er store forskjeller fra modell til modell.

Dårligst ut kom modellen Seagate ST4000DX000. Denne har en kapasitet på 4TB og nesten 20 prosent av dem streiker i løpet av et år, skal vi tro selskapet. Det hører for øvrig med til historien at selskapet kun har 197 harddisker av denne typen i sin rigg.

Se hele listen nederst i denne artikkelen.

LES OGSÅ:
Hva gjør jeg når harddisken krasjer?
Den smarteste PC-oppgraderingen


Grafikk: Backblaze.com
Grafikk: Backblaze.com Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!