Så enkelt kobler du PC til TV

HDMI gjør det super-enkelt.

Vi benker oss foran kampen mellom Brann og Sarpsborg 08 på TV2 Sumo.
Vi benker oss foran kampen mellom Brann og Sarpsborg 08 på TV2 Sumo.Vis mer

Hvis du har kjøpt bærbar PC de siste par årene, er sannsynligheten stor for at den er utstyrt med HDMI-utgang. Dette er en digital tilkobling som kombinerer både lyd og bilde - gjennom én og samme kabel, og som gjør det enklere enn noen sinne å koble PC-en din til TV.

Du kan selvfølgelig også koble PC til TV med en VGA-kabel, men da får du kun overført bilde, ikke lyd. Da trenger du en ekstra lydkabel i tillegg.

HDMI-utgang finner du også på alt fra spillkonsoller, TV-mottakere, surround-anlegg og blu-ray-spillere. Og nær sagt alt som selges av TV-er i 2011, uansett prisklasse, er utstyrt med minst to HDMI-innganger. Dermed kan du for eksempel ha kabel-TV-boksen tilkoblet hele tiden i den ene, og koble PC-en til den andre ved behov.

Mange gode grunner

HDMI-kabel med den karakteristiske formen på kontakten
HDMI-kabel med den karakteristiske formen på kontakten Vis mer


Men hvorfor skal du koble PC-en til TV, vil du kanskje spørre. Det handler selvsagt om digital underholdning. PC-en er gjerne utstyrt med en DVD- eller Blu-ray-spiller, og Internett svømmer snart over av ulike film- og musikktilbud. Du har dessuten gratis tilgang til NRK sine rikholdige arkiver, og du kan kjøpe deg tilgang til alt av kanaler fra TV2 - bare for å nevne noe.

Når familien skal se noe sammen, egner den store TV-en i stua seg selvfølgelig langt bedre enn en liten dataskjerm!

Har du surround-anlegg kan det hende at det er utstyrt med både HDMI-innganger og utganger. Mange PC-er kan sende flerkanals-lyd gjennom HDMI-utgangen, og kobler du den til TV via surround-anlegget, kan du dermed også gotte deg med ordentlig gromlyd.

HDMI-kabler kommer i forskjellige lengder og kvaliteter, og avhengig av hvor du handler kan prisene variere mye. Personlig bruker jeg en 5 meter lang kabel som ble kjøpt inn fra DealExtreme for en billig penge, og selv om du kan finne kabler av bedre byggekvalitet (ikke bildekvalitet, den vil være lik), er den fortsatt like fast og fin etter hundrevis av til- og fra-koblinger de siste to årene.

Slik gjør du det

1. Start opp Windows og koble kabelen i HDMI-utgangen på PC-en,

HDMI-utgangen sitter som regel på siden av PC-en.
HDMI-utgangen sitter som regel på siden av PC-en. Vis mer


og den andre enden i en ledig HDMI-inngang i TV-en. Merk hvilken etikett inngangen har, for eksempel "HDMI 2":

Nye TV-er har gjerne 3-4 HDMI-innganger.
Nye TV-er har gjerne 3-4 HDMI-innganger. Vis mer


2. Velg riktig kilde fra fjernkontrollen til TV-en, typisk knapp merket "Source", eller via menyen. Velg "HDMI 2" hvis det var den inngangen du koblet kabelen i:

Så enkelt kobler du PC til TV


3. Normalt vil du nå se samme bilde på PC-skjermen og TV-en, og det kan hende at TV-bildet er strukket eller grøtete, fordi PC-skjermen og TV-en støtter ulike oppløsninger. Derfor: Høyreklikk på skrivebordet i Windows, og velg Skjermoppløsning.

Så enkelt kobler du PC til TV


4. Du får nå flere valg:

Så enkelt kobler du PC til TV


I feltet "Flere skjermer" kan du for eksempel velge "Utvid disse skjermene":

Så enkelt kobler du PC til TV


Da vil TV-en bli en slags forlengelse av PC-bildet, og du kan vise forskjellige ting på de to skjermene, og dra vinduer mellom dem.

Så enkelt kobler du PC til TV


Riktig oppløsning vil normalt bli satt automatisk, men hvis du har en litt eldre PC med begrenset grafikk-kapasitet, kan det imidlertid bli litt for tungt å håndtere to skjermer samtidig. Da kan du velge "Vis skrivebord bare på 2", og dermed blir PC-skjermen svart. Når du drar ut kabelen, kommer heldigvis bildet tilbake av seg selv.

5. Legg merke til de to skjermene øverst i vinduet. Disse kan du dra og flytte rundt, slik at plasseringen samsvarer med hvordan du har plassert PC og TV i forhold til hverandre:

Så enkelt kobler du PC til TV


Dermed er det bare å starte filmen, og lene seg tilbake i stolen! Hvis du synes tekst og ikoner blir for smått, bør du gjøre noen flere innstillinger. Dem kan du lese om i denne artikkelen:

Slik blir Windows TV-vennlig

Heldigvis vil Windows huske innstillingene dine til neste gang du kobler PC-en til samme TV, og derfor er dette noe du bare behøver å gjøre én gang.

Lykke til!

Denne guiden ble publisert første gang sommeren 2011. Oppdatert og republisert 22. januar 2012.

Les også: Koble PC til TV trådløst via Wireless Display.