Så enkelt deler du bilder og video med hele familien

Alt du trenger er en moderne trådløsruter og en ekstern harddisk. Men hastighetsforskjellene er store!

<B>RETT I RUTEREN</B>: Dette er kanskje den enkleste måten å dele filer i nettverket på: Koble en ekstern harddisk rett i en ledig USB-port på trådløsruteren. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
RETT I RUTEREN: Dette er kanskje den enkleste måten å dele filer i nettverket på: Koble en ekstern harddisk rett i en ledig USB-port på trådløsruteren. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du bilder, videoer og annet innhold som du ønsker at alle i familien skal ha tilgang til? Da kan det være en god idé å koble en minnepinne eller ekstern harddisk direkte i trådløsruteren. Deretter kan innholdet søkes opp fra PC-er, mediespillere, nettbrett og mobiler i nettverket på 1-2-3.

Slik deling er faktisk veldig enkelt å sette opp, og nesten alle nyere rutere har støtte for nettverkslagring og deling. Du kan til og med bestemme hvilke mapper og filer hver enkelt familiemedlem skal ha tilgang til, eller om alt skal være åpent for alle.

Oversikt over alle ruter-testene våre

Slik gjør du det

Moderne trådløsrutere har som regel én eller to USB-porter. Her kan du enten koble en skriver eller et lagringsmedium som du ønsker å dele i nettverket. Merk at en blå USB-port er å foretrekke til nettverkslagring, da denne støtter høyere hastigheter (USB 3.0 High Speed/SuperSpeed):

image: Så enkelt deler du bilder og video med hele familien

For å utnytte denne hastigheten må imidlertid også den eksterne harddisken/minnepinnen også støtte USB 3.0 high speed. Porten er uansett bakoverkompatibel, så her er det bare å prøve seg fram.

Når du har koblet til disken, må du konfigurere den. Det gjør du i administrasjonsprogrammet til ruteren. I nesten alle tilfeller er dette en nettside som du åpner i nettleseren.

Du finner informasjon om hvordan du gjør dette i bruksanvisningen til ruteren, men i bildene under viser vi deg hvordan det gjøres hos noen av de mest aktuelle ruterprodusentene:

Asus byr på omfattende muligheter for deling av disker, både internt i lokalnettet og eksternt mot internett. Du klikker på USB Application i venstremargen, og velger arkfanen Network Place for å konfigurere vanlig fildeling i nettverket. Her finner du også nettverksnavnet (Device Name). Sett opp brukere og definer hva de skal ha tilgang til.
Har du en ruter fra D-Link skal du velge SharePort under Settings. Her kan du definere brukere og sette opp rettigheter. Du får også oversikt over hvor mye plass du har på disken/minnepinnen.
Har du en Linksys-ruter klikker du på USB-symbolet i venstremenyen, og velger arkfanen Mappetilgang for å konfigurere deling av disken. Her kan du også sette opp FTP-tilgang fra internett.
TP-Link har et enkelt administrasjonsgrensesnitt mot deling av disk. Klikk på USB Settings i venstremenyen, og Sharing Access for å definere nettverksnavn, brukere og delingstillatelser.
Har du en Netgear-ruter velger du USB-lagring i venstremenyen. Der definerer du nettverksnavnet til disken, og oppretter mapper som skal deles, oppretter brukere og tillatelser.

Og slik får du tilgang

Asus er en av produsentene som tilbyr egne apper for å få tilgang til delte ressurser i nettverket.
Asus er en av produsentene som tilbyr egne apper for å få tilgang til delte ressurser i nettverket. Vis mer

Noen ruterprodusenter har egne apper som gjør det enkelt å få tilgang til filene fra mobiler og nettbrett:

På mange Android-mobiler og nettbrett kan du enkelt finne den delte disken i nettverket, gjennom filbehandleren som følger med. Eventuelt kan du laste ned en egnet app, for eksempel ES Filutforsker.

Disken blir tilgjengelig under Nettverk, som hvilken som helst delt ressurs. Her kan du klikke deg inn og få tilgang til innholdet.
Disken blir tilgjengelig under Nettverk, som hvilken som helst delt ressurs. Her kan du klikke deg inn og få tilgang til innholdet. Vis mer

På PC-er med Windows finner du disken i Nettverk i Filutforsker:

Men hva med ytelsen?

Det siste året har vi i Dinside målt ytelsen på slik nettverkslagring i våre tester av trådløsrutere. Der har vi avslørt at det er ganske store forskjeller på lese- og skrivehastigheten mellom de forskjellige ruterne.

Merk videre at deling av disker på denne måten sjelden gir deg ytelser som kan sammenlignes med hva du kan oppnå med en dedikert nettverkslagringsenhet (NAS) - spesielt ikke når mange brukere er tilkoblet samtidig.

I diagrammet under ser du lese- og skrivehastighetene på alle modellene vi har testet siste året. Det gir deg en god indikasjon på hva du kan forvente av hastigheter under optimale forhold. Hold musepekeren over hver søyle for å se nøyaktig målt hastighet:

LES OGSÅ:
Slik velger du riktig trådløs ruter
Oversikt over alle ruter-testene

(Publisert første gang april 2016)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!