S3 med raskere lavprisgrafikk

Grafikkbrikkeprodusenten S3 har nettopp annonsert en oppfølger til sin populære Savage 4-grafikkprosessor. Det er ikke en ny brikke det er snakk om, men en oppgradering av den eksisterende teknologien.

Grafikkort basert på Savage 4-brikken har vært tilgjengelige en god stund, og har vært veldig populære blant prisbevisste brukere som var ute etter et billig og solid grafikkort. Savage 4 er gjennomsnittlig rask, og er derfor ikke i stand til å konkurrere med brikker som Voodoo 3 eller TNT2 på ytelse. Kortet er likevel raskt nok til å håndtere de fleste oppgavene en vanlig bruker vil støte på. I tillegg har brikken den såkalte S3TC-teknologien, som øker den visuelle kvaliteten i spill betraktelig.

Høyere klokkehastighet

Nå kommer altså en ny utgave av denne brikken, kalt Savage 4 Xtreme. I utgangspunktet er arkitekturen identisk med forgjengeren, men S3 har satt klokkehastigheten høyere. Minnet er nå klokket på 166MHz, og det er også selve prosessoren. Det er kanskje ikke så rart at brikken har fått tilnavnet Xtreme 166. Den opprinnelige Savage 4-prosessoren var klokket på 143/125MHz. Dette betyr at ytelsen på 2D- og 3D-applikasjoner vil nå være høyere, i følge S3 er økningen på ca. 20%.

Siden brikken fortsatt er rettet mot prisbevisste kunder, kan den fremdeles ikke måle seg med kraftige prosessorer som TNT2. Men ytelsesøkningen er nok en hyggelig nyhet for deg med mindre budsjett.

Diamond først ute

Det første kortet som baserer seg på den nye brikken kommer fra Diamond. Det er på ingen måte overraskende, siden S3 kjøpte opp dette firmaet for en stund siden. Kortet heter Stealth III S540 Xtreme, og kommer med 32 MB RAM, støtte for 4x AGP og S3TC-teknologien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette kortet vil være tilgjengelig i midten av september, og det er ventet at flere produsenter og OEMs vil lisensiere brikken til sine produkter. Kort basert på brikken skal ikke koste mer enn 129$ (rundt 1000 kroner), og vil gi en god kombinasjon av pris, ytelse og ypperlig bildekvalitet.