S-Video og grafikkortinnstillinger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guide: PC til TV

  1. S-Video og grafikkortinnstillinger


Som nevnt i del en så ligger gjerne utfordringene i det å koble sammen et vanlig grafikkort og en TV med S-Video, som regel det du ender opp med å gjøre når du har en eldre billedrørs (CRT) -TV.

Først og fremst må du koble sammen grafikkortet og TVen, og til det bruker du en (ikke uventet) en S-Videokabel. Har du planer om å bruke en overgang til SCART fordi du bare har S-Videoinngang i front på TVen så bruk heller frontinngangen nå. Får du det til å virke smertefritt kan du utelukke NTSC/PAL-problematikken som feilkilde når du flytter den til SCART senere.

Først når TVen og datamaskinen er koblet sammen slår du enhetene på. Først TVen, deretter PCen. Det er en god grunn til dette. Noen TVer vil nemlig merke at den får et eksternt signal og automatisk slå over på riktig kanal når datamaskinen skrues på. (Hvis ikke må manuelt bla gjennom AV/Ext.-kanalene.) Det andre er at grafikkortet ofte forandrer modus til "TV" når den merker at kun S-Videokontakten er koblet til, og gir deg innstillingsmuligheter som du ellers ikke ville fått.

Er du flink nå så får du altså et bilde.

Ikke bilde?

Her er det to feilkilder. Enten har du ikke funnet rett kanal, eller så er det grafikkortet som ikke sender signal ut. Dersom du har f.eks. et videokamerea eller -spiller med S-Video kan det være en god ide å koble opp denne til TVen for å forsikre deg om at du i det minste ikke kaster bort tiden ved å se på feil kanal.

Grafikkortet er ofte synderen. Dersom den ikke registrerer noe TVapparat i den andre enden kan du være nødt til å "tvinge" kortet til å akseptere at du skal ha utsignal til TV:

image: S-Video og grafikkortinnstillingerSlik ser det ut på et nVidia-kort. (Nederst på skjermbildet.)

Har du en bærbar PC så kan det være greit å "klone" skrivebordet ut til S-Videoutgangen. Det er i det minste et greit utgangspunkt, slik at du kan se hva du driver med på begge skjermene. Så kan du eventuelt eksperimentere med utvidet skrivebord etterhvert.

image: S-Video og grafikkortinnstillingerI ATIs kontrollpanel er gjerne TV-ut "disabled" (deaktivert), så det kan hende du må aktivere den manuelt.

Svart/hvitt?

Problemet som går igjen for veldig mange er at de får bilde, men uten farger. Det er noe Datadoktoren også har tatt for seg, men dette her blir å betrakte som en ny og forbedret guide. Det vil si, dersom du ikke allerede har funnet ut av problemet selv ved å følge debatten. Takk for mange bra innspill, folkens!

Forskikre deg om at du har PAL ut
Grafikkortene støtter som regel både NTSC (den amerikanske TV-signalstandarden) og PAL (den europeiske). På eldre billedrørsTVer gir dette et bilde uten farger, mens det på de aller fleste moderne TVer ikke er noe problem. Uansett, dette kan stilles på i kontrollpanelet for grafikkortet. Dette kontrollpanelet kan du åpne på flere måter, men den sikreste er å høyreklikke på skrivebordet -> Egenskaper -> Instillinger -> Avansert og (dersom du har oppdaterte drivere) det kartotekortet som har et ikon på seg.

image: S-Video og grafikkortinnstillingerSkjermbildet viser deler av grensesnittet for ATIs kontrollpanel for en bærbar PC. På venstre side ser du at det er en del instillinger å velge mellom. Under "Formats" kan du sjekke om det er stilt inn på PAL-B og eventuelt rette på det dersom NTSC står forhåndsvalgt.

image: S-Video og grafikkortinnstillinger


Hvis dette er første gang du åpner kontrollpanelet får du gjerne tilbud om "enkel" eller "avansert" grensesnitt. Siden du har kommet såpass langt synes vi du bør velge avansert, noen synes kanskje det er litt mye med en gang, men du får flere muligheter til å knote med innstillingene. Og det kan du trenge.

Til høyre ser du kontrollpanelvalgene for et nVidia-kort i "TV-modus".

Ved bruk av overgang til SCART:
Som nevnt på forrige side er SCART altså ikke en videostandard, bare en kontakt som kan ta flere typer signaler. Deriblant S-Video, men det betyr dessverre heller ikke at den MÅ støtte dette signalet. Dersom SCART-kontakten på TVen din ikke støtter dette får du riktignok et bilde, men kun i (ja nettopp) svart/hvitt. Har TVen flere SCART-kontakter så prøv alle, det kan godt hende en av dem har støtte for S-Video. En mulighet er det også for at du kan skru dette på i menyen på TVen din. Sjekk TV-manualen om nødvendig.

Hvis ingenting av dette hjelper og du fremdeles sitter med et kjedelig bilde uten farger så er det på tide å prøve et kompositt signal i stedet. Har du et litt nyere nVidia grafikkort kan du aktivere kompositt over S-Video i kontrollpanelet, deretter bruke en enkel overgang (som gjerne følger med disse grafikkortene du kan gjøre dette på) til kompositt, og så bruke en slik kabel for å koble til kompositt-inn på TVen eller SCART-overgangen (den gule phono-pluggen).

image: S-Video og grafikkortinnstillingernVidia lar deg altså velge både mellom PAL/NTSC samt utformatet: S-Video eller kompositt (sammensatt video).

Med ATI er det litt mer komplisert. Her trenger du en litt mer avansert overgang, som fysisk setter sammen de to signalene i S-Video til det ene signalet i kompositt. Heldigvis er disse til å få kjøpt løst fra under femtilappen. En slik kan du selvfølgelig også bruke på et nVidia-kort dersom du ikke får stilt over til kompositt ut i kontrollpanelet.

Med litt flaks skal du nå ha både bilde OG farger!

Hva nå?

Ja, siden du er litt kjent med kontrollpanelet er det på tide å eksperimentere en smule med innstillingene. Prøv forskjellige oppløsninger (800x600 og 1024x768 er mest vanlig) for å finne ut hva som passer best. Dessverre duger ikke dette til vanlig PC-bruk, men til å kjøre et Mediasenter-grensesnitt eller se film kan det være godt nok.

Ofte må du også sentrere og strekke ut bildet, og det gjør du også i kontrollpanelet. Eksperimenter også litt med fargene dersom du ikke er helt fornøyd. Vi skal ikke gå dypere inn i det her, men fikler du litt selv skal du se at du blir guru på forbausende kort tid.