S-Cam 400M FireWire webkamera

Et webkamera kan brukes til så mangt, og det er vesentlig billigere enn et ”ekte” digitalkamera. Vi har sett på et kamera fra Procom som bruker FireWire som grensesnitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruksområdene for et webkamera er i teorien svært mange. På eskene finner vi mange gode forslag, som videokonferanse, fotografering av dokumenter og gjenstander og overvåkning.
I realiteten er det en god del begrensninger, men når man er klar over disse kan man absolutt ha glede av et webkamera.

Nøkkelen ligger i at man skrur forventningene en del ned. Videokonferanse er avhengig av mange faktorer for å fungere, som kompresjon av videosignalet fra kameraet, kombinert med høy og stabil båndbredde mellom deltakerne.

Dette er ikke gratis, og følger på ingen måte med i pakken når man kjøper et webkamera – uansett merke og produsent.

I virkeligheten ender du som regel opp med et mer eller mindre blasst, forvrengt og tåkete bilde, du ser noen få hoppende bilder i sekundet, og er vel ikke så glad over tanken på at du selv ser likedan ut hos mottakeren.

Det som derimot kan fungere er stillbilder som oppdateres med en beskjeden frekvens, som viser værsituasjonen, trafikk eller andre interessante fenomener.

Dette krever dertil egnet programvare som ikke nødvendigvis følger med i pakkene...

Installasjon av S-Cam400M

FireWire er jo som kjent Plug&Play, så vi forsøkte først å koble til og se hva som skjedde. Tilsynelatende gikk alt fint, Windows fant kameraet og installerte nødvendig programvare.
Et program til å fange stillbilder og video lå også på disketten og vi installerte dette.

Men kameraet virket ikke, bildet var bokstavelig talt helt i tåka, så vi konsulterte bruksanvisningen.

Der sto det at Windows valgte feil kameratype under installasjonen, og at vi måtte velge en annen driver, som lå på den medfølgende disketten. Det var en enkel sak, og resultatet ble straks noe annet.

I bruk

Kameraet er lite og lett, og det følger med en liten klemme som du kan bruke til å feste kameraet med. Dette var litt problematisk siden FireWire-kabelen er svært stiv og vil gjerne dra med seg kameraet. Vi savnet et solid fot eller et standard skruefeste for kamerastativ. Ved hjelp av et solid vinkelbeslag i metall, kombinert med en tvinge, kunne vi likevel plassere kameraet nær kanten på et bord.

Vi tok noen bilder av noen fargerike gjenstander vi fant på barneværelset, og tok for sammenligningens skyld også bilder med vårt Logitec USB-webkamera og vårt ekte digitalkamera Canon PowerShot G1.

Bilde tatt med S-Cam 400M
Bilde tatt med S-Cam 400M Vis mer
Bilde tatt med Logiec USB webkamera
Bilde tatt med Logiec USB webkamera Vis mer
Bilde tatt med Canon PowerShot G1
Bilde tatt med Canon PowerShot G1 Vis mer

Resultatet fra begge webkameraene var kvalitetsmessig ganske likt i oppløsningen 640x480, med en tydelig forvrengning av fargene. Digitalkameraet gjenga selvsagt fargene langt bedre, men vi vil likevel regne resultatet fra webkameraene som akseptabelt.

Video – ikke så enkelt

Problemet med video er at kameraet ikke komprimerer dataene i sanntid. Det overlates til PCen, og det presser selv den raskeste prosessor til forskjellige grader av åndenød. På vår testPC med 850 MHz Pentium III og 256 MB minne var det ikke mulig å få til noe som minnet om flyt i bildesekvensene på et format større enn 320x240, og 640x480 var bare å glemme.

Vi prøvde også forskjellige programmer til fangst av video, med sterkt varierende resultat: Premiere 6.0 fant ikke kameraet, Ulead krasjet, mens Vegas Video Capture fungerte noenlunde. Det medfølgende programmet fungerte likevel best.

I forhåndsvisning fungerte det fint, siden FireWire ikke har problemer med å frakte datastrømmen. Men PCen klarte bare ikke å fordøye dette og legge det på disk.
Da kan du selv tenke deg hvordan dette vil funger over Internett.

Tidligere har vi testet et profesjonelt webkamera fra Axis med innebygget maskinvare både for kompresjon og web-server. Her kunne vi oppleve video i sanntid med god kvalitet, men dette la beslag på neste hele båndbredden i vårt 100 Mbit interne nettverk.

Konklusjon

Stillbilder og små snutter i begrenset format funger fint, men å fange og sende video i sanntid er ikke så enkelt. Men når alle sitter med 10 GHz prosessorer og Gigabit Internett – da blir det fint.

Norsk distributør er Multimedia Express