Rykter om fremtiden

Det går mange rykter om fremtiden til Delphi i diskusjonsgruppene på Internett og i utviklinsgmiljøene ellers. På Borland & Inprise Conference kommer vi såpass tett innpå nøkkelpersoner hos Inprise at en del av disse ryktene får mer substans. I tillegg vises det også frem en rekke teknologier som fortsatt er under utvikling.

Det vi vet er at Inprise skal doble satsningen på videreutvikling av Delphi. Hva denne videreutviklingen skal bestå av vites ikke, men det er en del uttalelser og tegn som gir oss en god del hint.

Støtte for Windows 2000

I Windows 2000 kommer det en rekke nye muligheter for utviklerne. Delphi kommer helt sikkert til å støtte dette. Samarbeidet med plattformdivisjonen Microsoft er bedre enn noensinne. Det resulterte i at MSDN (Microsoft Developer Network) var en av hovedsponsorene i Philadelphia.

DirectX

Vi ser frem til at Delphi endelig får en side med DirectX-komponenter. I tillegg til å kunne lage spill, blir det bedre muligheter for virkelig avanserte brukergrensesnitt i vanlige applikasjoner. Kanskje vil vi få en TDBGrid som vi kan henge på veggen i en Doom-lignende verden. En representant for Microsoft lovet på konferansen at Inprise skal få tilgang til alt de trenger for å bygge DirectX-støtte inn i sine utviklingsverktøy (altså Delphi og C++Builder).

Delphi for Linux

Delphi er sterkt knyttet til Windows. Det gjelder riktignok først og fremst VCLen. Det er ingenting som hindrer Inprise i å flytte kompilatoren til Linux og å lage en ny Linux-spesifikk VCL. På avslutningsdagen, demonstrerte de at de allerede hadde portet C++ kompilatoren sin til Linux. Den kompilerte faktisk deg gode gamle spillet Galaga over dobbelt så fort som GCC.

Siden Delphi og C++Builder deler den samme backend-kompilatoren, er det ikke mye som skal til før vi også har Object Pascal for Linux.

Det som mangler er naturlig nok VCLen. Men hvis Inprise skal gå videre og lage en full C++Builder for Linux, kan de like gjerne lage Delphi siden de begge benytter den samme VCLen.

Spørreundersøkelsen om Linux på nettstedet til Borland er også et sterkt hint om at de satser på Linux.

JBuilder som er Borlands Java-verktøy kommer forøvrig snart i en ren Java-utgave (kodenavn PrimeTime) og fungerer allerede under Linux, Solaris, NT etc.

Støtte for håndholdte

WAP er et nytt system som lar små håndholdte enheter som f.eks. mobiltelefoner, få tilgang til informasjon fra Internett og andre nettverk. Inprise satser på dette og vil bygge WAP inn i sine utviklingsverktøy og mellomvareprodukter som Midas og Visibroker.

Delphi for Java

På samme konferanse i Denver i fjor, demonstrerte Inprise en kompilator som het JDCC. Den laget Java-binærkode av Object Pascal og hadde blant annet støtte for Midas.

Vi fikk beskjed om at den ikke skulle bli visuell, men benyttes til serverapplikasjoner på f.eks. webservere. Med den kunne vi laget Delphi CGI-programmer for Linux, Solaris og andre UNIX-varianter.

Folk har nok hatt litt større forventninger til Delphi for Java enn det Inprise hadde planlagt. Prosjektet ble derfor lagt på is i vinter og mange trodde det var dødt. På direkte spørmsmål, svarte Delphi Chief Architech Chuck Jazdzewski at den ennå ikke var gitt opp, men rakk ikke å være med i denne versjonen. Vi får leve i håpet.

Samarbeid med utviklerne

Selv om du ikke var tilstede i Philadelphia, kan du likevel komme i kontakt og ta del i den enorme tekniske informasjonen som Inprise sitter på. Hvis du tar en titt på community.borland.com vil du få se konturene av det som skal bli et samlingspunkt for all informasjon i Borland-produktene på nettet.