Ryktene om ny NVIDIA-brikke i gang

Vi har såvidt rukket å bli kjent med GeForce 4, men ryktene om en oppfølger begynner allerede å dukke opp. Her en noen svært usikre spesifikasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den aller nyeste NVIDIA-grafikkbrikken som er tilgjengelig heter GeForce 4 og er å få kjøpt i butikkene nå. Den finnes i flere varianter, både for de budsjettbevisste (GeForce 4 MX) og de ytelseskåte (GeForce 4 Titanium). De kraftigste Titanium-kortene er det raskeste du får per i dag, de har mange avanserte funksjoner og ytelsen overgår det meste. Det er likevel godt kjent at NVIDIAs teknikere setter aldri ned farten, og slipper nye brikker to ganger i året. Derfor kan vi vente oss en oppgradering av de eksisterende prosessorene til høsten. Vi regner med at det er denne oppgraderingen disse ryktene gjelder.

Rå kraft

Den nye superbrikken skal, i følge ryktene, være klokket til 450 MHz og inneholde 73 millioner transistorer. Kortet skal ha 128 MB 256-bit minne, som er klokket til 750 MHz. En separat brikke skal ta seg av Transform & Lighting-kalkulasjonene, og selve T&L-teknologien skal nå hete True Time & Lighting. NV30 (kodenavnet på brikken) skal også ha flere andre teknologier som øker bildekvaliteten og ytelsen, samt flere forbedringer av teknologier fra tidligere generasjoner, som for eksempel Light Speed Memory Architecture III.

Brikken skal være kompatibel med DirectX 9.X, AGP 4x og 8x, en ny vesjon av OpenGL (2.0?), samt Glide (!), som for anledningen har fått navnet NVBlur. Brikken skal muligens også ha en ny form for kjøling.

Ryktene sier at flere av de nye teknologiene NV30 skal ha, stammer fra oppkjøpet av 3dfx og deres ekspertise. Hvis NV30 virkelig har støtte for en ny versjon av Glide og en separat T&L-prosessor, er det en sjanse for at deler av Rampage-prosjektet til 3dfx har altså fått et nytt liv.

Som sagt, dette er kun svært tidlige rykter, og det ferdige produktet kan se helt annerledes ut. Vi vil uansett følge med på denne interessante utviklingen. Du kan i mellomtiden lese vår test av et tidlig GeForce 4-kort her, og vi vil også publisere tester av hele spekteret til GeForce 4-serien i løpet av de nærmeste dagene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!