Rydde på harddisken

Jeg lurer på defragmentering og diskopprydding. Er det noe som blir slettet når de brukes?

Hei!
PC en til mamma er veldig treg. Den er over 5år gammel, og det er ingen som har "vedlikeholdt" den. Har avinstallert en del unyttige programmer, og prøvd å sjekke om den hadde noen virus, det hadde den ikke.

Tenkte derfor at jeg skulle defragmentere harddisken, men er det noe som blir slettet da? Har ikke så veldig mye peiling på data selv. Hjelper diskoppryddning også? Blir noe slettet da?

Jeg vet egentlig ikke hva som er forskjellen på de to tingene, er det ene mer effektivt?
Takker på forhånd

Christine

Datadoktoren svarer

Hei Christine,

Etter 5 år er det på høy tid med en liten vårrengjøring ja! :-)

Defragmentering av harddisken vil ikke slette noe på den. Når du defragmenterer forsøker PCen å reversere effekten av (nettopp) fragmentering, som skjer når filer som normalt sett leses etter hverandre må lagres på forskjellige steder på harddisken. Når harddisken må lese disse fragmentene tar det langt mer tid enn det ville gjort om filene lå etter hverandre på disken. Etter lengre tids bruk (og spesielt om harddisken i tillegg har lite ledig plass) vil det bli ganske så kaotisk med mange fragmenter, og harddisken vil bli skikkelig treig.

Diskopprydding vil derimot slette filer, men her er det altså snakk om filer du trygt kan fjerne: de som er i papirkurven, filer som ligger igjen etter nettbruk, midlertidige installasjonsfiler og så videre. Diskopprydding og det du allerede har gjort, altså frigitt diskplass ved å slette gamle programmer, hjelper på ytelsen ved at du får mindre fragmentering på harddisken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så for best resultat rydder du først og defragmenterer etterpå.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar