Symantec Norton Core lansert

Ruteren som ser ut som en discokule

Skal beskytte alle tilkoblede enheter mot uhumskheter.

SPESIELL DESIGN: Den nye Norton Core-ruteren fra Symantec kan minne om en liten discokule. Foto: Symantec
SPESIELL DESIGN: Den nye Norton Core-ruteren fra Symantec kan minne om en liten discokule. Foto: Symantec Vis mer
Publisert

Vi lever i en verden der det ikke bare er datamaskiner som er koblet til internett.

Og da snakker vi ikke bare om mobiltelefoner og nettbrett heller – nå får man smarte termostater, kaffetraktere, kjøleskap, dørlåser, leker og andre ting som er koblet til nettet.

Det gir angripere nye muligheter for å trenge seg inn i nettverket ditt, og nettopp derfor har Symantec lansert en ny ruter – Norton Core. Selskapet er er ringrev i datasikkerhetsbransjen og har tilbudt antivirusløsninger og andre sikkerhetsprogrammer i flere tiår.

Shiny disco ball

Utseendemessig er det lite som vitner om at Core er en ruter. Den gir oss assosiasjoner til en diskokule og er tilgjengelig i grå og gull-aktig variant.

GJEMT: I bunnen av Core finnes utganger til USB og nettverkskabler. Foto: Symantec
GJEMT: I bunnen av Core finnes utganger til USB og nettverkskabler. Foto: Symantec Vis mer

Tilkoblingene finnes på undersiden, der det i tillegg til strømkabel er plass til fire nettverkskabler og to USB-enheter.

Maskinvaremessig har ruteren støtte 802.11ac Wave2-standarden, med teoretisk topphastighet på 2,5Gbps. De innebygde antennene støtter også beamforming, der signalene rettes mot tilkoblede enheter snarere enn å sendes ut i alle retninger.

Men det er altså først og fremst sikkerhetsaspektet som er Symantecs frieri her.

Beskytter alle enheter

Ifølge Symantec er Core laget fra bunnen av med sikkerhet som hovedprioritet. Core overvåker konstant trafikk inn og ut av nettverket for mistenkelig oppførsel og sier ifra til eieren dersom noe ikke er som det skal.

For eksempel kan en enhet settes i karantene dersom Core tror den er infisert, og blir da automatisk satt i et gjestenettverk adskilt fra de andre enhetene.

Her bruker Symantec avansert maskinlæring, i tillegg til informasjon fra selskapets egne sikkerhetseksperter, som jobber daglig med å avdekke nye trusler.

Selskapet lover at ruteren oppdaterer seg selv, og det uten at du mister nettilgangen mens det pågår. Det skal med andre ord være noe du ikke trenger å tenke på.

Bare for en snau måned siden kom det for eksempel frem at en rekke Netgear-rutere hadde alvorlige sikkerhetshull.

APP: Ruteren administreres fra en app, som også gir deg en sikkerhetsscore basert på hvor trygt nettverket ditt ansees å være. Foto: Symantec
APP: Ruteren administreres fra en app, som også gir deg en sikkerhetsscore basert på hvor trygt nettverket ditt ansees å være. Foto: Symantec Vis mer

Abonnementsløsning

Denne sikkerheten koster imidlertid ekstra. Når man kjøper ruteren, får man med et 12-måneders abonnement på Norton Core Security Plus, som man er nødt til å fornye etter at året har gått – dersom man fortsatt vil ha disse funksjonene. Hvis ikke, fortsetter ruteren å virke som en «vanlig» ruter.

Dette koster 10 dollar per måned og inkluderer lisens for Nortons sikkerhetspakke for inntil 20 enheter; det være seg Mac, PC, nettbrett og mobiltelefoner.

Prisen på ruteren, som foreløpig kun selges i USA, er 200 dollar som et introduksjonstilbud, altså cirka 1.700 kroner (280 dollar ellers). Selskapet sikter på å utvide til flere land etter hvert, men understreker at en ruter kun kan brukes i landet den er kjøpt i.

Enkel å administrere

Ruteren administreres via en app for iOS/Android, og appen gir deg en sikkerhetsscore, som et raskt innblikk i hvor trygt nettet ditt anses å være. Den tipser deg også om hva du bør gjøre for å øke sikkerheten, som å skifte et svakt WiFi-passord eller lignende.

FORELDREKONTROLL: Med Core kan foreldrene angi hvor mye tid hvert familiemedlem skal få bruke på nettet hver dag, samt sperre for innhold som ikke passer for alderen. Foto: Symantec
FORELDREKONTROLL: Med Core kan foreldrene angi hvor mye tid hvert familiemedlem skal få bruke på nettet hver dag, samt sperre for innhold som ikke passer for alderen. Foto: Symantec Vis mer

Appen gir deg dessuten mulighet til å styre hvor mye tid hvert familiemedlem skal få være på nettet hver dag, lar deg pause internett og sette opp leggetider og den slags. I tillegg finnes et innholdsfilter tilpasset ulike aldersgrupper – med andre ord funksjonalitet tilsvarende Circle with Disney-boksen vi testet i høst.

Via appen kan du også få ruteren til å gjøre en fartstest for å sjekke hvor rask nettlinja er, og det finnes også støtte for å prioritere enheter (såkalt Quality of Service), slik at Xbox-spillingen til far ikke blir ødelagt av at ungene ser på Netflix.

Via appen godkjenner du også nye enheter som kobles til, der du kan opprette gjestenettverk når du får besøk, som kan bli stengt etter en viss tid om du vil det.

LES OGSÅ:
Dinside tester tre super-rutere
Slik måler du hvor rask nettlinje du har
Se hvem som er koblet til nettverket ditt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer