Test av D-Link DIR-895L

Ruteren som ser ut som den er hentet fra Star Wars

For deg med stort hus, raskt internett og som synes svarte, hvite, diskré og anonyme dingser er fryktelig kjedelige.

<strong>ALT ANNET ENN ANONYM:</strong> D-Link Dir-895L er den femte AC5300-ruteren vi tester, og skiller seg klart ut designmessig. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ALT ANNET ENN ANONYM: D-Link Dir-895L er den femte AC5300-ruteren vi tester, og skiller seg klart ut designmessig. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Den oser både fart og kraft, trådløsruteren D-Link DIR-895L. Dette er en såkalt AC5300-ruter med MU-MIMO-støtte, som er blant de kraftigste på markedet i dag. Tallet 5.300 angir den totale, teoretiske båndbredden i megabits, som den trådløse ruteren disponerer, fordelt på to nett i 5 GHz-båndet og ett i 2,4 GHz-båndet.

Dette er forresten den femte AC5300-ruteren vi tester, de foregående er Asus RT-AC5300, TP-Link Archer C5400 (best i test), Netgear Nighthawk X8 R8500 og Linksys EA9500.

To motorveier og en kjerrevei

Hvis du bruker en analogi mot biltrafikken, skulle det tilsvare to firefelts motorveier for pendlere med dyre biler og dårlig tid, og én kjerrevei uten midtstripe for søndagskjørere, syklister og gående.

Eller sagt med andre ord: Dette er en trådløs ruter for storhusholdningen, med mer enn nok båndbredde til å håndtere en rask internettlinje, mange PC-er, nettbrett, spillkonsoller og mobiler samtidig.

<strong>TRI-BAND:</strong> Denne ruteren har støtte for tre separate nett, og kan også slå disse sammen slik at du bare får ett aksesspunkt å forholde deg til. Illustrasjon: D-Link
TRI-BAND: Denne ruteren har støtte for tre separate nett, og kan også slå disse sammen slik at du bare får ett aksesspunkt å forholde deg til. Illustrasjon: D-Link Vis mer

Som hentet rett ut fra Star Wars

Ruteren har, med sine åtte antenner og kantete design med blodrød metallic-lakk, en design som minner om et stealth-fly eller et fartøy som er hentet fra Star Wars. Dette er definitivt ikke noe for deg som ønsker noe lite og diskré, da bør du heller se på en av de mange mesh-løsningene vi har testet den siste tiden.

<strong>STATUSLAMPER:</strong> Seks lamper forteller deg om status på tilkoblingene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
STATUSLAMPER: Seks lamper forteller deg om status på tilkoblingene. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

På toppen sitter det seks lysdioder som viser status, og på baksiden finner du to USB-porter (en 2.0 og en 3.0) for tilkobling av eksterne harddisker, minnepinner og skrivere, fire gigabit LAN-porter for tilkobling av utstyr som ikke kan kobles til trådløst, gigabit WAN-port som kobles til bredbåndsuttaket, samt en nyttig bryter som enkelt lar deg gjøre ruteren om til en såkalt range extender.

Det betyr at du kan øke rekkevidden av wifi-dekningen ved å bruke to eller flere eksemplarer av ruteren, på en svært enkel måte.

<strong>ALT BAK:</strong> Alle tilkoblingene sitter på baksiden av ruteren. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ALT BAK: Alle tilkoblingene sitter på baksiden av ruteren. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Enkelt oppsett, men dobbel oppdatering

Første gangen du kobler deg til ruteren, bruker du påloggingsinformasjonen som står trykket på undersiden av ruteren.

<strong>MANGE MULIGHETER:</strong> Ruteren byr på en rekke avanserte funksjoner, inkludert VPN-støtte, filtrering av uønsket innhold med mer.
MANGE MULIGHETER: Ruteren byr på en rekke avanserte funksjoner, inkludert VPN-støtte, filtrering av uønsket innhold med mer. Vis mer

Deretter starter du nettleseren og følger veiviseren som tar deg gjennom oppsettet. Det hele er svært enkelt og oversiktlig, men dessverre har ikke D-Link lagt inn støtte for norsk språk.

Her får du også mulighet til å registrere deg som bruker hos D-Link, og på den måten kunne få tilgang til ruteren din fra hvor som helst i verden.

Under prosessen får du spørsmål om du vil sjekke om det har kommet nye firmware.

Det gjorde vi, og da oppdateringen var ferdig, fikk vi på ny beskjed om at det forelå en ny firmware, noe som er litt underlig.

Dermed gjentok vi prosessen, og etter noen minutter var vi klare til å koble opp enhetene våre.

<strong>STRUKTURERT OG PENT:</strong> Det er ikke noe problem å orientere seg og gjøre endringer i oppsettet. Skjermdump: Dinside
STRUKTURERT OG PENT: Det er ikke noe problem å orientere seg og gjøre endringer i oppsettet. Skjermdump: Dinside Vis mer

Treghet i systemet

Men når vi først er inne på ruteroppsettet: Enkelte endringer tar relativt lang tid å få gjennomført, det tar for eksempel 80 sekunder å skru av gjestetilgangen, og selv små endringer medfører omstart av ruteren og gjerne rundt halvminuttet ventetid før du kan fortsette.

<strong>LANGTEKKELIG:</strong> Enkelte endringer krever 80 sekunder på å bli utført. Skjermdump: Dinside
LANGTEKKELIG: Enkelte endringer krever 80 sekunder på å bli utført. Skjermdump: Dinside Vis mer

God fart når vi først fant motorveien

I utgangspunktet vil du kun få ett aksesspunkt å forholde deg til. Ruteren skal, hvis alt fungerer, automatisk velge «raskeste vei» for deg, enten i 2,4 GHz-båndet eller i 5 GHz-båndet. Slik oppkobling kalles Smart Connect, og er noe alle AC5300-ruterne vi har testet støtter.

Som regel fungerer det fint, men i dette tilfellet fungerte det dårlig. Det oppdaget vi så snart vi kjørte de første ytelsesmålingene, som viste langt lavere hastigheter enn vi hadde forventet - og vi mistenkte raskt at det kunne ha med at vi var blitt plasser på «kjerreveien» (2,4 GHz-båndet). Dette opplevde vi både med vår test-PC og en iPhone 7.

Ved å separere de tre nettene fra hverandre, og deretter koble PC-en opp mot det ene 5 GHz-aksesspunktet, flerdoblet hastigheten seg umiddelbart, og vi målte overføringshastigheter internt i nettet på inntil 576 Mbps, som er omtrent det vi forventer av denne typen rutere.

I diagrammene under har vi sammenlignet hastighetsmålingene på våre faste målepunkter, opp mot testvinneren fra TP-Link. Målingene er gjort samme dag, med en bærbar PC med et AC-7265-kort fra Intel:

Ruteren som ser ut som den er hentet fra Star Wars

Som du ser, ligger ikke målingene særlig langt unna testvinneren, og vi kan konkludere med at ytelsen er meget høy over hele boligen vår på rundt 250 kvadratmeter.

Vi har altså på ingen måte problemer med å få utnyttet vår 160 Mbps bredbåndslinje hvor enn vi befinner oss i boligen, da er det eventuelt hos klientene begrensningene ligger.

Smart disk-deling

Vi målte også hastigheten mot en ekstern harddisk som var koblet til USB 3.0-porten, og registrerte lese/skrivehastigheter på mellom 50 og 60 MB i sekundet begge veier mot en kablet PC, og rundt 25 MB i sekundet begge veier trådløst. Disse målingene ble gjort med enkel filkopiering via Filutforsker.

Vi har målt hastigheter på over 90 MB i sekundet på enkelte av de andre AC5300-ruterne, men dette er absolutt greie tall for enkel backup og deling av mediefiler i hjemmenettet.

Vi liker dessuten godt at D-Link har utstyrt ruteren med en liten web-server som gjør det mulig å strømme videoer og musikk fra den delte disken, internt i nettet via nettleseren. På den måten er det veldig enkelt å dele innhold med hverandre i familien. Det fungerer brillefint!

<strong>WEBSERVER:</strong> Her er menyen du blir møtt av når du aksesserer den delte disken via nettleseren. Skjermdump: Dinside
WEBSERVER: Her er menyen du blir møtt av når du aksesserer den delte disken via nettleseren. Skjermdump: Dinside Vis mer
<strong>STRØMMING:</strong> Her strømmer vi video fra en MPEG4-fil som ligger på den delte disken, via webserveren. Oppstart, pausing og spoling fungerer uten merkbar forsinkelse. Skjermdump: Dinside
STRØMMING: Her strømmer vi video fra en MPEG4-fil som ligger på den delte disken, via webserveren. Oppstart, pausing og spoling fungerer uten merkbar forsinkelse. Skjermdump: Dinside Vis mer

Konklusjon

D-Link DIR-895L er en brukervennlig, funksjonsrik og rask ruter som sørger for god dekning og hastighet i store boliger. Vi setter et lite spørsmålstegn ved Smart Connect-løsningen, den fungerte ikke optimalt for oss. Dessuten synes vi det er litt mye venting når man har gjort endringer i oppsettet.

Vi savner også norsk språk i oppsettet - men måten D-Link har organisert menyene på, gjør at det slett ikke er komplisert å sette den opp hvis du behersker litt engelsk.

Få også med deg de andre testene av rutere i samme klasse, Asus RT-AC5300, TP-Link Archer C5400 (best i test), Netgear Nighthawk X8 R8500 og Linksys EA9500, og hvis du ønsker god dekning i store boliger, uten behov for en prangende ruter, bør du få med deg våre tester av mesh-nettverksløsninger.

Testresultat

D-Link DIR-895L

Brukervennlig, funksjonsrik, rask, god dekning, smart webserver for strømming og deling av innhold, enkel å bruke som extender

SmartConnect velger ikke alltid beste hastighet, enkelte endringer i oppsettet tar lang tid å utføre, ikke norsk språk i oppsettet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer